Η κρυμμένη υπεραξία ενός παλαιού σπιτιού

Η κρυμμένη υπεραξία ενός παλαιού σπιτιού

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Y περβολικά υψηλές φαντάζουν σε αρκετούς οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων και κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του κόστους αγοράς κατοικίας έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ευκαιρίες και επενδυτικά ορθές προτάσεις στην κτηματαγορά. Στη σημερινή συγκυρία, αυτές αποδεικνύονται οι παλαιότερες κατασκευές σε διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες. Από τη σκοπιά του ιδιοκτήτη, δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι ένα παλιό σπίτι αποτελεί παράλληλα και «βάρος», το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει, μιας και δεν είναι εύκολο να βρει αγοραστή. Απεναντίας, ένα παλιό σπίτι που έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, αυτομάτως αποκτά υπεραξία και μπορεί να διατεθεί στην αγορά ευκολότερα, αλλά κυρίως και σε ακριβότερη τιμή.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν υπεραξία στα παλιά διαμερίσματα; Εξαιρώντας την περιοχή και την ιδιαίτερη θέση της πολυκατοικίας, αλλά και τον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, υπάρχει και μία σειρά από άλλους παράγοντες που περιστρέφονται γύρω από το αν έχει γίνει ανακαίνιση κατά τη διάρκεια των ετών, τι έκτασης ήταν η εν λόγω ανακαίνιση, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η γενικότερη κατάσταση της πολυκατοικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με την περιοχή, το κέρδος ανά τ.μ. (όσον αφορά τη μελλοντική τιμή πώλησης) από μια πρόσφατη ανακαίνιση μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 200 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές η διαφορά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, ιδίως όταν πρόκειται για κάποιον δήμο όπου οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλότερες.

Μία ανακαίνιση όμως μπορεί να έχει πολλές παραμέτρους. Ασφαλώς, η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά επισκευές στις βασικές υποδομές του διαμερίσματος. H αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων ξύλινων κουφωμάτων με νέα, η επισκευή στις πόρτες που δεν κλείνουν καλά, η επιδιόρθωση ή πλήρης αλλαγή των ξύλινων πατωμάτων με νέα, ή ακόμα και η αλλαγή των παλιών μωσαϊκών με καλαίσθητα κεραμικά πλακάκια, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που μπορεί κάποιος να επιφέρει στο σπίτι του. H υπεραξία που αποκτά αυτομάτως το διαμέρισμα ενισχύει στην πράξη την περιουσία του ιδιοκτήτη.

Τα περιθώρια όμως μιας ανακαίνισης διαμερίσματος είναι πρακτικά απεριόριστα. H αντικατάσταση των επίπλων της κουζίνας με νέα και περισσότερο καλαίσθητα από τις επιταγές της «οικιακής μόδας» των παλαιότερων δεκαετιών συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επιλογών, όπως επίσης και η τοποθέτηση αλουμινίου στα παράθυρα, για καλύτερη ηχομόνωση (ενδείκνυται κυρίως για διαμερίσματα του κέντρου) και διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Ενα φρεσκάρισμα στο χρώμα των τοίχων επίσης επιδρά θετικά στην αξία του σπιτιού. Προσοχή όμως στα ιδιαίτερα χρώματα και τους πολλούς συνδυασμούς στο ίδιο δωμάτιο, καθώς αν σκοπεύετε να πωλήσετε ή ακόμα και να μισθώσετε το διαμέρισμά σας, καλό θα είναι να εμπιστευτείτε περισσότερο ουδέτερα χρώματα. Ανεξάρτητα από την περιοχή του διαμερίσματος, η τοποθέτηση μιας πόρτας ασφαλείας, αλλά και ένα σύστημα συναγερμού προσθέτουν «πόντους» στην αξία του διαμερίσματος.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι ίσως οι σημαντικότερες όσον αφορά την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος. Το τελικό κόστος αποτελεί ασφαλώς επιλογή του ιδιοκτήτη, όσον αφορά τόσο το εύρος της παρέμβασης όσο και τα υλικά, ή τα συνεργεία που θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι ένα ενδεικτικό κόστος για όλα τα παραπάνω μετά βίας θα ξεπεράσει τα 20.000-30.000 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι και πολύ μικρότερο, ανάλογα με το μέγεθος των αλλαγών που επιβάλλεται να γίνουν. Οσο πιο μεγάλο δε είναι το διαμέρισμα, τόσο μεγαλύτερη υπεραξία μπορεί να προσδώσει μια ανακαίνιση.

Ρόλο ασφαλώς διαδραματίζει και η κατάσταση της πολυκατοικίας. Ενας σύγχρονος ανελκυστήρας, μία αναβαθμισμένη πρόσοψη, ένας νέος λέβητας, κεντρική κεραία τηλεόρασης, νέο κλιμακοστάσιο, αναβάθμιση των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αλλά και καλαίσθητη εικόνα στο εσωτερικό της πολυκατοικίας, συντελούν σημαντικά στην υπεραξία όλων των διαμερισμάτων του κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή