ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εμπορικός κόσμος περιμένει τις εκπτώσεις για να γιορτάσει

Τις εκπτώσεις περιμένει ο εμπορικός κόσμος της χώρας για μια γενναία τόνωση του τζίρου, αφού η εορταστική περίοδος δεν έχει φέρει τις αναμενόμενες πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά του Πειραιά, παραδείγματος χάριν, κινήθηκε την περίοδο των εορτών σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με την πτώση να κυμαίνεται ανάλογα με το είδος από 5%-10% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. «Το γεγονός ότι το 25% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων λιανικής πραγματοποιείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους και με δεδομένη την πτώση του εορταστικού τζίρου οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η αγορά περιμένει πλέον την περίοδο των εκπτώσεων για να δει στοιχεία τόνωσης που χρειάζεται επειγόντως», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση πολλοί και διάφοροι όπως οι καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες.

Διάρκεια

Οι εκπτώσεις, λοιπόν, αρχίζουν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν ώς το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Τριάντα ημέρες πριν από τις εκπτώσεις απαγορεύεται στα καταστήματα να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. H αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Στους παραβάτες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν.

Τελευταία Κυριακή

Εν τω μεταξύ, ανοιχτά θα είναι αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου, εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τα ωράρια που έχουν προταθεί από εμπορικούς συλλόγους, και τους Συνδέσμους (ΣΕΛΠΕ-ΣΕΣΜΕ), τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα, τα πολυκαταστήματα ώς τις 7 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ ώς τις 9 το βράδυ. Βεβαίως, όπως επισημαίνεται η κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να μην εξαντλήσει το προτεινόμενο ωράριο. Σήμερα τα εμπορικά θα λειτουργήσουν ώς τις 6 το απόγευμα, τα πολυκαταστήματα ώς τις 8 το βράδυ και τα σούπερ μάρκετ, επίσης, ώς τις 8 το βράδυ.