ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμαχίες για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ανατ. Ευρώπη

Τη συμμετοχή της στην εταιρεία Trieris Real Estate Ltd με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ επισημοποίησε πρόσφατα η Κούμπας Συμμετοχών. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία αναμένεται να συνδράμει τις προσπάθειες της εν λόγω εταιρείας, την οποία έχει συστήσει και συμμετέχει η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το εν λόγω ποσό αναμένεται να εξασφαλίσει στην Κούμπας ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 10%. Πρόκειται γι’ άλλη μία απόπειρα εύρεσης πιθανών επενδυτικών στόχων σε ακίνητα των εν λόγω χωρών, καθώς σε ανάλογα εγχειρήματα έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες τόσο η εταιρεία Assos Property Investors, με πρωτοβουλία μελών της εφοπλιστικής οικογένειας Ρέστη, όσο και η Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Η Assos έχει οριοθετήσει τους στόχους της σε εμπορικά ακίνητα στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας συγκεντρώσει το αρχικό ποσό-στόχο των 50 εκατ. ευρώ, καθώς, μεταξύ άλλων επενδυτών, συμμετέχει και ο Ομιλος Χαραγκιώνη. Ηδη, μάλιστα, έχουν καταγραφεί και οι πρώτες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στη Βουλγαρία (Σόφια) και την Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για άλλες αγορές σε άλλες χώρες. Με τη σειρά της, η Lamda Development έχει ανακοινώσει την πρόθεση δημιουργίας και ανάληψης της διαχείρισης μιας νέας εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα με δραστηριότητα στα Βαλκάνια και στις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και στη Ρωσία και την Ουκρανία με συνολικά ίδια κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών

Με στόχο την προσέλκυση διεθνών επενδυτών, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων της σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Αμστερνταμ, τη Ζυρίχη, το Παρίσι και το Λονδίνο, στους οποίους παρουσίασε τις δραστηριότητες της εταιρείας, την επενδυτική της πολιτική, καθώς και ανέπτυξε εκτενώς τους στρατηγικούς της στόχους. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το 50% από τα διαθέσιμα προς επενδύσεις αντληθέντα κεφάλαια μόλις λίγους μήνες από την ολοκλήρωση της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάντως, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει υψηλό. Ωστόσο, όπως σημείωσε και ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, μέλος του Δ.Σ. και της Επενδυτικής Επιτροπής της εταιρείας, πρέπει άμεσα να βελτιωθούν κάποια σημεία του θεσμικού πλαισίου, όπως η μείωση του ποσοστού των ελάχιστων απαιτουμένων διαθεσίμων, το ποσοστό δανεισμού της εταιρείας κατ’ αναλογία με τη διεθνή πρακτική και να αποσαφηνιστούν θέματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος και ο ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή