Ανατροπές το 2007 και σε τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο

Ανατροπές το 2007 και σε τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος νέων ανατροπών θα είναι το 2007 για την αγορά τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει θετικά νέα για την αγορά πληροφορικής. Την ίδια στιγμή που οι εναλλακτικοί πάροχοι ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο αντιπαράθεσης με τον ΟΤΕ (που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή) στην πληροφορική απλώς περιμένουν τα έργα του Δημοσίου. Με τα έργα να καθυστερούν και την αγορά χονδρικής πώλησης (όπου δραστηριοποιούνται αρκετοί από τους μεγάλους του κλάδου) να υποχωρεί, ορισμένοι, όπως η Info-Quest, στρέφονται προς τη λιανική για να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα. Αλλά και η αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας θα γνωρίσει σημαντικές αλλαγές στη νέα χρονιά καθώς ενισχύεται η παρουσία των ξένων αλυσίδων, όπως η γερμανική Media Markt, ενώ ετοιμάζεται το επόμενο βήμα του κ. Πάνου Γερμανού μέσω της αλυσίδας Public. Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και την τύχη της αλυσίδας «Γερμανός» που ελέγχεται πλέον από την Cosmote.

Οι ισχυροί εναλλακτικοί πάροχοι θα προσφέρουν μαζικά από το πρώτο τρίμηνο του 2007 υπηρεσίες που επιτρέπουν στους πελάτες τους να απαλλαγούν από το πάγιο του ΟΤΕ. Ηδη, η υπηρεσία προσφέρεται από την Tellas και τη Vivodi, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και από τη FORTHnet. Στη διάρκεια του έτους θα συνεχιστούν οι επενδύσεις των παρόχων για εγκατάσταση ιδιόκτητης υποδομής (οπτικής ίνας), με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις προς τον ΟΤΕ. Πάντως, σε περισσότερες από 30 περιοχές της Αττικής, οι εναλλακτικοί με ιδιόκτητη υποδομή μπορούν σήμερα να φτάσουν απευθείας στον τελικό καταναλωτή (που δεν θα πληρώνει το πάγιο στον ΟΤΕ) προσφέροντας απεριόριστες δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις μαζί με ταχύτατη, ευρυζωνική, σύνδεση στο Διαδίκτυο. Στη διάρκεια της χρονιάς θα ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις των νέων επενδυτών στην αγορά τηλεπικοινωνιών όπως η ρωσική Sistema (που εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο της Hellas On Line και τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες) και η «ON» στην οποία συμμετέχουν πρώην στελέχη της Vodafone και του ΟΤΕ. Το 2007 αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η TIM Ελλάς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πώλησης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την τύχη της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή του ΟΤΕ (οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι θετικές).

Νέες μειώσεις προβλέπονται στα τιμολόγια των ευρυζωνικών συνδέσεων, οι ταχύτητες των οποίων θα πολλαπλασιαστούν. Οι εναλλακτικοί πάροχοι γνωρίζουν ότι χωρίς αύξηση στις ταχύτητες δεν είναι δυνατή η παροχή συνδυασμένων υπηρεσιών (τηλεφωνικές κλήσεις, Internet και τηλεόραση), με βάση το μοντέλο που ακολουθούν πλέον οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Το 2007 έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως «Ετος Ψηφιακής Σύγκλισης» και αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά ορισμένες από τις πρωτοβουλίες για την παροχή περισσότερων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παρά την άσχημη εικόνα στα έργα πληροφορικής του Δημοσίου, η αγορά θεωρεί ότι στη διάρκεια του νέου έτους θα προχωρήσουν τα περισσότερα εξ αυτών καθώς απομένουν μόνο δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ). Ουδείς θα ανησυχήσει στην περίπτωση που αρκετά έργα δεν ολοκληρωθούν ποτέ: Ούτως ή άλλως ορισμένα, όπως ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, προωθούνται από την εποχή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ)!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή