Εισέρχονται σε στάδιο ωρίμασης σημαντικά ενεργειακά σχέδια

Εισέρχονται σε στάδιο ωρίμασης σημαντικά ενεργειακά σχέδια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνος ωρίμανσης μιας σειράς καθοριστικών ενεργειακών σχεδίων, με πρώτο στη λίστα αυτό του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, θα είναι το 2007. Για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που ακολούθησε με συνέπεια την πολιτική της συνέχειας σε καίριους τομείς και επιλογές των προκατόχων της για το μέλλον της χώρας, το 2007 θα είναι έτος δικαίωσης και καταξίωσης. Κορυφαία στιγμή για τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον στενό του συνεργάτη, γενικό γραμματέα N. Στεφάνου, θα είναι η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Το 2007 θα δρέψει τελικά τους καρπούς της συνάντησης κορυφής των Αθηνών του περασμένου Σεπτέμβρη, κλέβοντας την παράσταση από το 2006 που δεν επαλήθευσε τις δεσμεύσεις των τριών χωρών (Ελλάδας, Ρωσίας, Βούλγαρίας) για υπογραφή της συμφωνίας εντός των χρονικών ορίων του.

Μεγάλη δικαίωση για το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι και η στιγμή που οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα διέλθουν του αγωγού Ελλάδας – Τουρκίας. Το γεγονός αναμένεται για τον Μάιο, είναι όμως πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, λόγω σχετικής καθυστέρησης στο τουρκικό κομμάτι του αγωγού. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο 2007 θα λειτουργήσει η πρώτη ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με τη διεθνή αγορά, η προέκταση της οποίας προς την Ιταλία θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο Ανατολής – Δύσης.

Ωρίμανση θα εκφραστεί μέσα στο 2007 και σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το κοίτασμα της Βεύης που σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, αλλά και η έναρξη και ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ για την κατακύρωση μονάδας ισχύος 400 MW σε ιδιώτες. Τον διαγωνισμό, όπως έδειξε η χρονιά που πέρασε, θα διεκδικήσουν μεγάλοι ξένοι και εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι, που σπεύδουν να πάρουν θέση στην αγορά που ανοίγει. Καθοριστική θα είναι η νέα χρονιά και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς αναμένεται η υλοποίηση μεγάλων έργων, κυρίως αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα είναι η λειτουργία της ΔΕΠΑ από 1ης Ιανουαρίου ως εταιρείας Holding.

H μητρική εταιρεία θα έχει υπό τον έλεγχό της τον τομέα της εμπορίας και η θυγατρική εταιρεία (ΔΕΣΦΑ) θα ελέγχει τον τομέα της μεταφοράς. Με αυτό το σχήμα, η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, κατά πάσα πιθανότητα το 2008, παρά τον προγραμματισμό για φέτος.

Αναμένεται επίσης και η δραστηριοποίηση των πρώτων ανεξάρτητων προμηθευτών αερίου (χονδρεμπόριο) στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, το μεγάλο στοίχημα που τίθεται για την επιχείρηση και τη διοίκηση είναι εάν θα καταφέρει να αποκτήσει μέσα στο έτος περιουσιακά στοιχεία στα Βαλκάνια. Διεκδικεί στη Βούλγαρία το Βοbov Dol και στο Κόσοβο λιγνιτικό κοίτασμα για την παραγωγή ισχύος 2.100 MW από κοινού με την αμερικανική εταιρεία Contour Global και την ιταλική Εnel.

Πλούσιο θα είναι μέσα στο 2007 και το νομοθετικό έργο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αναμένεται η κατάθεση 11 συνολικά νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των λατομείων και το πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή