ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταγωνιστής στο νέο έτος ο κλάδος τροφίμων – ποτών

Σε ρόλο πρωταγωνιστή φέρνουν οι προσδοκίες της αγοράς τον κλάδο τροφίμων και ποτών το νέο έτος, στον οποίο άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι εξελίξεις αναμένονται σε δύο μέτωπα: Στις ενέργειες που θα προχωρήσουν οι «εντός των τειχών» δραστηριοποιούμενες επιχειρήσεις και στις πρωτοβουλίες εισόδου στην ελληνική αγορά που πιθανολογείται οτι θα αναλάβουν πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι απούσες παραγωγικά.

Η Coca Cola Τρία Εψιλον είναι σταθερά προσανατολισμένη στους τομείς των μη ανθρακούχων ποτών (π.χ. χυμοί, εμφιαλωμένα νερά) στους οποίους άλλωστε έχει πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών στο εξωτερικό. Ωστόσο, παράθυρο αφήνει και για την ελληνική αγορά εάν και εφόσον παρουσιαστεί ευκαιρία που συνάδει με τους βασικούς στρατηγικούς της στόχους.

Νέες κινήσεις αναμένονται από τη Nestle Ελλάς, καθώς μετα την εξαγορά της Δέλτα Παγωτού πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης εταιρείας συναφούς αντικειμένου. Μετά την κίνηση της Nestle Ελλάς στο παγωτό, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον όμιλο Unilever και στο ενδεχόμενο να αναπτύξει εκ νέου παραγωγική δράση στο παγωτό πιθανόν μέσω εξαγοράς αντίστοιχης επιχείρησης.

Επιπλέον, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος μέσω της σύνδεσης όλων των θυγατρικών του εταιρειών στην ελληνική αγορά και προς τούτο η Ελαΐς δεν αποκλείεται να επιλέξει τον δρόμο της συγχώνευσης προκειμένου να αποχωρήσει από το ταμπλό του X.A., αφού αυτό δεν έγινε κατορθωτό μέσω της δημόσιας πρότασης που διενήργησε. Εξελίξεις αναμένονται και στον όμιλο Κυρ. Φιλίππου μετά το ναυάγιο της συμφωνίας για συμμετοχή της Ελγέκα στην Elbisco Συμμετοχών, ενώ οι φήμες επιμένουν για στενή πολιορκία της ΦΑΓΕ από ξένες εταιρείες.

Σταθερά ενδιαφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά η Friesland, η οποία αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία για να επεκταθεί και σε άλλους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων. Και μέσω εξαγορών βλέπει τη μελλοντική της ανάπτυξη η Vivartia, όπως πρόσφατα δηλώθηκε από τη διοίκησή της, ενώ μέχρι σήμερα η αγορά τής έχει «χρεώσει» συζητήσεις με δυο -τρεις (μεταξύ των οποίων και τη Νίκας) επιχειρήσεις του κλάδου. Ταυτόχρονα αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεκαθαρισθεί πώς θα εξελιχθεί το σίριαλ συμμετοχής της στη Μεβγάλ. Μια από τις μεγάλες συμφωνίες πιστεύεται ότι θα έρθει από τον χώρο των αλεύρων – ψωμιού. H Κατσέλης συζητεί με τη Λούλης κατ’ αρχήν για την αγορά της Ρουμανίας, ενώ η Λούλης έχει δεχθεί και προτάσεις από ξένες εταιρείες. Δεν αποκλείεται, δε, η Κατσέλης να πρωταγωνιστήσει σε εξελίξεις στην εγχώρια αγορά του ψωμιού, παρότι έχει διαψευσθεί το σενάριο προσέγγισής της με την Καραμολέγκος.