Υποχώρησε αισθητά η ζήτηση στην αγορά των ακινήτων

Υποχώρησε αισθητά η ζήτηση στην αγορά των ακινήτων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που υποστήριζαν ότι το 2006 θα αποτελέσει μια μεταβατική χρονιά για την αγορά κατοικίας, μετά την επιβολή του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές, αλλά και το «ράλι» τιμών που καταγράφηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2005. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η αγορά κινήθηκε σε «ρηχά νερά», καθώς καταγράφηκαν λίγες αγοραπωλησίες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ανάλογη όμως ήταν και η εικόνα του δεύτερου μισού του έτους, το οποίο παραδοσιακά αποτελούσε και το πλέον δραστήριο.

Η ζήτηση υποχώρησε αισθητά έναντι του προηγούμενου έτους, κυρίως όσον αφορά τη μετουσίωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πράξεις αγοράς κατοικιών. Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι η συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού έχει πλέον διαφοροποιηθεί αισθητά έναντι του παρελθόντος. Οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας εμφανίζονται πλέον περισσότερο ενημερωμένοι, είναι απαιτητικότεροι και επιλέγουν τη μελλοντική τους κατοικία έπειτα από σημαντική έρευνα αγοράς.

Ετσι ερμηνεύεται και η υποχώρηση, έστω και περιορισμένη, που σημείωσαν οι τιμές στις περισσότερες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Εως τότε, είχε παρατηρηθεί μια αύξηση τιμών της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, η οποία δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει της ζήτησης, γι’ αυτό και τελικά δεν παγιώθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν οι τιμές που ισχύουν σήμερα να είναι, λίγο ώς πολύ, ανάλογες με εκείνες που επικρατούσαν στα τέλη του 2005.

Η εικόνα σταθεροποίησης της αγοράς προβλέπεται να επικρατήσει και κατά το νέο έτος. Το 2007 θα είναι κομβικής σημασίας και για την εφαρμογή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, μιας και το 2006 ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές οι πράξεις που έγιναν με ΦΠΑ. Αν λάβει κανείς υπόψη του την κρατούσα κατάσταση στην αγορά, θα πρέπει να θεωρήσει βέβαιο ότι ελάχιστοι θα είναι οι κατασκευαστές που θα ριψοκινδυνεύσουν μια νέα ανατίμηση των κατοικιών, επικαλούμενοι το ΦΠΑ. Αλλωστε, οι συνέπειες του ΦΠΑ στην αγορά προεξοφλήθηκαν και με το παραπάνω κατά τους τελευταίους μήνες του 2005.

Οσον αφορά το νέο έτος, αρκετές αναμένεται να είναι οι αλλαγές, τουλάχιστον όσον αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αναμένεται προς ψήφιση κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα καθορίζει τον τρόπο λήψης οικοδομικών αδειών, αυξάνοντας το κόστος τους και επιταχύνοντας τις διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα θεσπίζει μια σειρά από μέτρα, τόσο για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, όσο και για τον περιορισμό των διάφορων πηγών παράνομου, ουσιαστικά, κέρδους, που διασφάλιζαν οι εργολάβοι από τα ημιυπόγεια, τις θέσεις στάθμευσης και τους ημιυπαίθριους χώρους. Οι αυστηρότερες διατάξεις, όπως ο περιορισμός του ποσοστού κάλυψης των ημιυπαίθριων από 20% σε 15% και η κατανομή τους ανά όροφο, αναμένεται να διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση, που θα επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια πολεοδομικών παρανομιών.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες διαφοροποιούν δεδομένα που ίσχυαν στην κτηματαγορά επί δεκαετίες, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του τρόπου λειτουργίας του κλάδου της οικοδομής. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα κλίμα ρευστότητας στην αγορά, η οποία θα κληθεί να αναζητήσει τη νέα της ισορροπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή