«Ετος της πραγματικής οικονομίας» το 2007

«Ετος της πραγματικής οικονομίας» το 2007

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης φιλοδοξεί να αναδείξει το 2007 σε έτος της πραγματικής οικονομίας. Τα δημόσια οικονομικά έχουν επανέλθει σε μια σώφρονα πορεία και η προσοχή αρχίζει να δίνεται στην πραγματική οικονομία.

Ο κύριος στόχος είναι να προσελκύσει η Ελλάδα ιδιωτικές επενδύσεις και να καταστεί μια ανταγωνιστική οικονομία με εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Το στοίχημα του υπουργού είναι η μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Στα προηγούμενα έτη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που κυριάρχησε ήταν η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών. Αυτό δρομολογήθηκε σε σημαντικό βαθμό και απομένει πλέον η πορεία για την αλλαγή προσανατολισμού της οικονομίας. Αν σκεφτεί κάποιος ότι το 2007 μπορεί να είναι και χρονιά εκλογών, τότε οι προκλήσεις αυξάνονται για τον υπουργό Οικονομίας.

Εξι προτεραιότητες

Πάντως, ανεξάρτητα αν το 2007 γίνουν ή όχι εθνικές εκλογές, ως προτεραιότητα οι αρμόδιοι θεωρούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1) Την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου. Θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και θα δίνει υψηλές επιδοτήσεις, που θα αγγίζουν μέχρι και το 60% ενός επενδυτικού σχεδίου.

2) Την επέκταση σε όσο μεγαλύτερο εύρος γίνεται των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποτελούν ένα νέο πλαίσιο για δημιουργία υποδομών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Το μέχρι τώρα ποσό που αφορά σχεδια (ΣΔΙΤ) είτε σε εφαρμογή είτε σε μελέτη, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

3) Την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ο νόμος ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 κα συνάντησε μέχρι τώρα αρκετές δυσκολίες και αντιδράσεις, με κορυφαία την περίπτωση του ΟΤΕ.

4) Την επιτάχυνση της απορροφητικότητας του Γ΄ ΚΠΣ. Το συνολικό ποσό είναι 32,2 δισ. ευρώ, ενώ προς απορρόφηση παραμένουν περίπου τα μισά. Από το 2007 αρχίζει να τρέχει θεωρητικά και το Δ΄ ΚΠΣ ή (ΕΣΠΑ 2007 – 2013), το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ.

5) Την προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-13 με στόχο η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα ψηφιακό άλμα. Για παράδειγμα ως στόχος για το γρήγορο Ιντερνετ έχει τεθεί να αυξηθεί η διείσδυση στην Ελλάδα από το 0,1% του πληθυσμού το 2004 σε τουλάχιστον 7% έως το 2008. Πρόθεση είναι επίσης η πληθυσμιακή κάλυψη να ανέλθει σε τουλάχιστον 90% του πληθυσμού έως το 2008, συγκριτικά με λιγότερο από 30% στις αρχές του 2004.

6) Στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων όπου προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχουν ληφθεί αποφάσεις για:

– Αξιοποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), όπως η μαρίνα Φαλήρου, το καζίνο της Κέρκυρας, το γκολφ Αφάντου Ρόδου, καθώς και διάφορα ξενοδοχεία (Ξενία) σε τοποθεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος.

– Περαιτέρω αποκρατικοποίηση του (ΟΤΕ) μέσω επίτευξης στρατηγικής συνεργασίας με διεθνή τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Αποκρατικοποιήσεις

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 περιλαμβάνονται επίσης η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς και η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε λοιπές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.

Από τις αποκρατικοποιήσεις του 2007 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή