Επενδύσεις-εξαγωγές εκτοξεύουν την ανάπτυξη

Επενδύσεις-εξαγωγές εκτοξεύουν την ανάπτυξη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, που κατά τα 2/3 στηρίζεται σε επενδύσεις και εξαγωγές, δείχνουν τα τελικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος για το 2006. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έκλεισε τον περασμένο χρόνο μεταξύ 4,1% και 4,2% έναντι του 3,8% που περιείχε η αρχική επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη. Τα επίσημα μεγέθη θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα φέρουν ως καταλύτες της ανάπτυξης τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, που αποτελούν και τις προμετωπίδες του καλού οικονομικού κλίματος που εμπεδώνεται. Από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 19% το πρώτο ενδεκάμηνο του 2006, από 13% που είχαν αυξηθεί ολόκληρο το 2005.

Στον τομέα των επενδύσεων τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας δείχνουν ότι η επενδυτική νομοθεσία αποδίδει. Εχουν εγκριθεί (από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα) 2.872 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικό γεγονός είναι και η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση από τον Ιούνιο του 2005 και μετά.

Οι συνολικές επενδύσεις στο δεκάμηνο του 2006 αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ στα 4 δισ. ευρώ πλησίασαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 τα ξένα κεφάλαια που εισήλθαν στην Ελλάδα και προορίζονται για άμεσες επενδύσεις. Στην ΕΣΥΕ αναφέρουν ότι η αναπτυξιακή τάση δείχνει να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Στην «έκρηξη» του ΑΕΠ, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, συμβάλλει σημαντικά η ιδιωτική οικονομία με τις καλές της επιδόσεις. Αυτονόητο θεωρείται επίσης ότι η ανάπτυξη της οικονομίας υποβοηθείται από το καλό οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Κάθε άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας πανευρωπαϊκά, μεταφράζεται σε περισσότερες ελληνικές εξαγωγές. Ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ μικρότερο του 3,8% προέβλεπαν για το 2006 τόσο η Εurostat, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος που το προσδιόριζαν μάλιστα στα επίπεδα του 3,5%. Το ΔΝΤ σε προγενέστερη έκθεσή του προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ το 2006 κατά 3,7%. Ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του τόνιζε ότι το 2006 0 ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4%, για να υποχωρήσει στο 3,8% τη διετία 2007 – 2008. Ο ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη έκθεση ανέφερε ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας αρχίζει να στηρίζεται σημαντικά και στις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή