Citigroup – S&P βλέπουν «άνοιξη» στα ακίνητα

Citigroup – S&P βλέπουν «άνοιξη» στα ακίνητα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκές συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ακινήτων για το 2007 βλέπει η αμερικανική τράπεζα Citigroup, ενώ στην ίδια εκτίμηση συγκλίνει και η εταιρεία αναλύσεων, χρηματιστηριακών δεικτών και πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ειδικότερα για την ευρωπαϊκή αγορά. Το 2006 η ελληνική αγορά είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με 107%, μετά την Πολωνία (133%) και πριν από τη Γαλλία (67%), τη Φινλανδία (65%) και την Ιταλία (62%).

Σύμφωνα με τη Citigroup, είναι εντυπωσιακό το πόσο ίδιες είναι οι τάσεις της αγοράς ακινήτων σε διαφορετικές χώρες, που συνοψίζονται ως εξής: τα ενοίκια αυξάνονται ενώ η διαθεσιμότητα χώρων μειώνεται, η προσφορά νέων χώρων είναι περιορισμένη στις περισσότερες χώρες, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν ευνοϊκά και η επιταχυνόμενη εισροή κεφαλαίων σπρώχνει ψηλά τις αποτιμήσεις. Συνολικά η Citigroup περιμένει ότι οι μετοχές του δείκτη Citi group/ S&P Global Property, που έχουν καταρτίσει από κοινού οι δύο εταιρείες και περιλαμβάνει μετοχές real estate από όλο τον κόσμο, θα έχει απόδοση 0-10% μέσα στο 2007.

Η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Κίνα θα προσφέρουν κέρδη άνω του μέσου όρου, τα οποία θα αντισταθμίσει η χειρότερη απόδοση των ΗΠΑ, του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Ζηλανδίας. Ακόμη επισημαίνει την ανάπτυξη του «φαινομένου των ΕΕΑΠ (εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες real estate είχαν απόδοση 25% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και 20% στην πενταετία.

«Μετά την εντυπωσιακή επίδοση των προηγούμενων δώδεκα μηνών, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων αναμένεται να επεκταθεί επίσης εντυπωσιακά τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία για τις ΕΕΑΠ στη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ επιπλέον θα αυξηθεί και η διασυνοριακή ίδρυση ΕΕΑΠ» αναφέρει η S&P. Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει ακόμη ότι αναμένεται βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις ΕΕΑΠ στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Γαλλία εντός του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή