EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή η σχέση ποιότητας – τιμής των τουριστικών υπηρεσιών

Το επίπεδο εξυπηρέτησης στους τουρίστες, οι τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής των τουριστικών υπηρεσιών συγκεντρώνουν χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης για τους Ελληνες τουρίστες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc A. E. για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης συγκεντρώνει το φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά αξιοθέατα οι δυνατότητες ψυχαγωγίας, το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο τουρίστας και το αεροδρόμιο. Το 52% των ερωτωμένων θεωρεί την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα καλή, το 37,4% μέτρια και το 8,8% μη ικανοποιητική. Συγκρίνοντας το επίπεδο των υπηρεσιών της χώρας μας με το επίπεδο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 42% πιστεύει ότι είναι εφάμιλλο, το 10,1% ότι είναι ακόμα καλύτερο και το 30,5% χειρότερο. Το 38,3% πιστεύει ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα πράγματα στον τουριστικό τομέα της χώρας συνεχώς βελτιώνονται, το 46,3% δεν διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, ενώ 11,7% θεωρεί πως χειροτερεύουν. Οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι η διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό, η αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών, η ανάπτυξη της τουριστικής συνείδησης του Ελληνα.

Δίκη για την «Αστραία»

Εκφωνήθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη με κατηγορούμενους τα μέλη του Δ. Σ. της ανώνυμης εταιρείας παροχής υπηρεσιών «Αστραία» και της εταιρείας λήψης και διαβίβασης εντολών «Tetraktis Worldwide Investments» που κατηγορούνται για υπεξαίρεση 11,2 δισ. δρχ. τα οποία φέρονται να προήλθαν από «εξαπάτηση» 1.054 επενδυτών. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι Κωνσταντίνα Σχίζα, Αθ. Βετούλης, Δημοσθένης Ιωάννου, Σπ. Μπισταράκης, Ι. Πιτσιλλός, Νεοφ. Νεοφύτου, Φιλ. Λάρκου και Χρ. Ελληνας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρονται ότι υπεξαίρεσαν 11,2 δισ. δρχ. από επενδυτές με την υπόσχεση της εξασφαλισμένης απόδοσης. Πρόεδρος και των δύο εταιρειών εμφανιζόταν η Κωνσταντίνα Σχίζα η οποία, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2001 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δύο εταιρειών, φέρεται να καθησύχαζε τους επενδυτές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι έπειτα από μήνυση επενδυτή έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για την συγκεκριμένη υπόθεση και τα πρώην μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κατηγορούνται ότι άσκησαν πλημμελώς τα εποπτικά τους καθήκοντα. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι από 1.1.2001 έως 25.10.01 παρέβησαν το καθήκον τους και δεν προέβησαν στους αναγκαίους ελέγχους στην «Αστραία» και στη συνδεδεμένη με αυτή «Τετρακτύς», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το επενδυτικό κοινό.

Δαπάνες μισθοδοσίας

Μια σημαντική κατηγορία δαπανών που εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αποτελούν και τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού, τα οποία αφαιρούνται ως γενικά έξοδα διαχείρισης, εφόσον, όμως, έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Στα έξοδα αυτά περιλαμβάνονται και τα ποσά που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε υπαλλήλους τους για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους. Αναλυτικές συμβουλές για το θέμα των δαπανών μισθοδοσίας από την Grant Thorton στο www. kathimerini. gr/Links

Ανοδικά τα ελληνικά ομόλογα

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο, για δεύτερο μήνα στη σειρά, οι οποίες σχετίζονται με την αύξηση των αποδόσεων σε όλες τις διάρκειες των τίτλων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην ελληνική δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων αυξήθηκαν σε όλες τις διάρκειες και ειδικότερα στις μακροπρόθεσμες, ακολουθώντας τις αντίστοιχες τάσεις των αγορών της Ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, η καμπύλη των αποδόσεων μετατοπίστηκε προς τα πάνω, ενώ αυξήθηκε η κλίση της. Ειδικότερα, η απόδοση του 3ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης (bps) σε 4,06% στα τέλη Ιανουαρίου, από 3,97% στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η απόδοση του 30ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 13 bps σε 4,58% από 4,45% αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, στα τέλη Ιανουαρίου η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων (όπως αυτή υπολογίζεται από τη διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς ομολόγου) αυξήθηκε σε 52 bps, από 48 bps που είχε διαμορφωθεί ένα μήνα πριν.

Νέο κρουαζιερόπλοιο

Στην παραγγελία ενός ακόμη κρουαζιερόπλοιου, 92.000 τόνων, το οποίο θα παραδοθεί από τα ναυπηγεία Fincantieri τον Μάρτιο του 2010, προχώρησε η εταιρεία κρουαζιέρας Costa Crociere. Το υπό παραγγελία κρουαζιερόπλοιο που είναι «αδελφό» με ένα άλλο που ήδη κατασκευάζεται και θα παραδοθεί την άνοιξη 2009 θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.260 επιβάτες σε 1.130 καμπίνες, από τις οποίες οι 772 (68%) θα διαθέτουν μπαλκόνι. Η συγκεκριμένη παραγγελία είναι η τέταρτη στη σειρά από την Costa προς τα ναυπηγεία Fincantieri, ενώ η συνολική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναθεωρημένη δημόσια πρόταση

Σε αναθεώρηση της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει για την Unisystems προχώρησε διοίκηση της Info-Quest. Χθες ανακοινώθηκε ότι η δημόσια πρόταση θα ισχύσει ανεξάρτητα από τον αριθμό των μετοχών, οι οποίες θα προσφερθούν εγκύρως μέχρι τη λήξη της περιόδου αποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται ελάχιστος αριθμός μετοχών της Δημόσιας Πρότασης, τις οποίες θα πρέπει να αποκτήσει η Info-Quest προκειμένου να ισχύσει η Δημόσια Πρόταση. Με την αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση σημειώνεται ότι η Info-Quest δεν προτίθεται να επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή