Ταμειακές μηχανές στα πρατήρια ως αντίδοτο στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Ταμειακές μηχανές στα πρατήρια ως αντίδοτο στο λαθρεμπόριο καυσίμων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων που θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το λαθρεμπόριο καυσίμων προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας μιλώντας χθες στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Τελωνειακών ανέφερε: «Στο νομοσχέδιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα συμπεριληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου». Ο υφυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε τις προτάσεις της και αρκετά από τα μέτρα που προτείνονται θα υιοθετηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που έχουν προκριθεί από το οικονομικό επιτελείο είναι:

– Ενεργοποίηση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση ταμειακών μηχανών από τα πρατήρια.

– Συγκρότηση και λειτουργία ομάδων ελέγχου από έμπειρους και κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους που να διενεργούν συστηματικούς ελέγχους καθ’ όλο το 24ωρο επί των διακινούμενων καυσίμων. Η βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν τέτοιοι συστηματικοί έλεγχοι θα οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων νοθείας και λαθρεμπορίας αφού σήμερα κυριαρχεί το αίσθημα έλλειψης οργάνωσης και ελέγχου.

– Καθιέρωση συγκεκριμένων ποινών για παραβάσεις που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις των εγκεκριμένων αποθηκευτών εγγεγραμμένων επιτηδευματιών κ.λπ.

– Απογραφή νομιμότητας όλων των κυκλοφορούντων βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων.

– Τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναυτιλιακών ή αεροπορικών καυσίμων να φέρουν ειδικά σήματα για να είναι εύκολος ο εντοπισμός και ο έλεγχός τους από τα αρμόδια όργανα.

– Απογραφή και ογκομέτρηση όλων των δεξαμενών των πρατηρίων και πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.

– Καθορισμός μόνιμου χώρου ελλιμενισμού των εφοδιαστικών ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός και ο έλεγχος αυτών.

– Καθιέρωση προϋποθέσεων- διαδιακασίας παραλαβής αγροτικού πετρελαίου από δικαιούχα πρόσωπα (π.χ. κατοχή γεωργικών μηχανημάτων-δημιουργία μητρώου δικαιούχων).

Παράλληλα ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι σύντομα το υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει δύο αντιλαθρεμπορικά σκάφη, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προμήθεια πέντε ακόμα νέων αντιλαθρεμπορικών σκαφών.

Παραβάσεις

Πρόστιμα ύψους 2,1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε τρεις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής της ΥΕΕ, σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα σε επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών, διαπίστωσε σε τρεις επιχειρήσεις λαθρεμπορία και διακίνηση χωρίς παραστατικά στοιχεία 1.305.000 λίτρων πετρελαίου. Οι ποσότητες των λαθραίων πετρελαιοειδών κατασχέθηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.175.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή