Φόβοι για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Φόβοι για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία οδηγεί την ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά οι τιμές του πετρελαίου, η αγορά ακινήτων και τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας «απειλούν» τη διαφαινόμενη θετική πορεία, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Standard & Poor’s που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η έκθεση αναφέρει πως η ευρωπαϊκή οικονομία είχε να δείξει θετικά στοιχεία εδώ και αρκετό καιρό. Οι φόβοι για επιβράδυνση το 2007 έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις προσδοκίες για μια θετική χρονιά το 2006 που εξανεμίστηκαν. Η αύξηση των εταιρικών κερδών έχει οδηγήσει σε διόγκωση των επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. Οι ανησυχίες από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ και τη συνεπακόλουθη μείωση των εισαγωγών αντισταθμίστηκαν από οικονομική δραστηριότητα των αναδυόμενων αγορών στη Μέση ανατολή και την Ασία.

Ωστόσο, η οικονομία της Ευρώπης διέπεται από κινδύνους. Η S&P επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη προερχόμενους τόσο από το εσωτερικό όσο και από εξωγενείς παράγοντες.

Η S&P’s επισημαίνει κάποιους κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη για τις χώρες της Ευρωζώνης.

– Πληθωρισμός. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι χώρες στην Ευρώπη είναι περισσότερο εξωγενείς παρά ενδογενείς. Οι πρώτες ανησυχίες έρχονται από τις αυξήσεις στους μισθούς, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης, οι οποίες είναι μεγαλύτερες από την αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων.

– Αγορά Real Estate. Με διψήφιους αριθμούς έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων στις χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει επιβραδύνει την οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και ο ρυθμός ανάπτυξης.

* Περισσότερα και ολόκληρη η έκθεση της S&P στο www.kathimerini.gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή