Επενδύσεις στον τουρισμό άνω των 2 δισ. ευρώ

Επενδύσεις στον τουρισμό άνω των 2 δισ. ευρώ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν σε αριθμό τις 1,000 οι τουριστικές επενδύσεις οι οποίες υπήχθησαν στον Αναπτυξιακό Νόμο την τελευταία τετραετία με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού η επιχορήγηση για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων έφθασε σε 853 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουριστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης βιώνει και άνοιξη της επιχειρηματικότητας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν όλα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2007 ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού χορήγησε 305 ειδικές γνωματεύσεις για την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο επενδύσεων ίδρυσης και επέκτασης ξενοδοχείων. Από τις 305 γνωματεύσεις οι 97 αφορούν σε περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, οι 74 αφορούν σε περιπτώσεις ξενοδοχείων 4 αστέρων και οι 134 σε περιπτώσεις ξενοδοχείων 3 αστέρων.

Οι εν λόγω γνωματεύσεις αφορούν στη δημιουργία 37.307 νέων ξενοδοχειακών κλινών εκ των οποίων οι 24.739 θα κατασκευασθούν σε μονάδες 5 αστέρων, οι 7.016 σε ξενοδοχεία 4 αστέρων και οι 5.552 σε συγκροτήματα 3 αστέρων. Οι περισσότερες γνωματεύσεις, 52 στον αριθμό, δόθηκαν στο Νομό Δωδεκανήσου για τη δημιουργία 14.300 κλινών εκ των οποίων 12.463 θα κατασκευασθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων. Ακολουθεί ο Νομός Μαγνησίας με την εκχώρηση 29 ειδικών γνωματεύσεων αλλά με περιορισμένο αριθμό νέων κλινών, 1.079 στο σύνολό τους.

Αντιθέτως, στο Νομό Λασιθίου εκχωρήθηκαν 11 ειδικές γνωματεύσεις που αφορούσαν όμως 3.561 νέες ξενοδοχειακές κλίνες εκ των οποίων οι 3.341 σε μονάδες 5 αστέρων. Επίσης, στον όμορο Νομό Ηρακλείου εκχωρήθηκαν 9 γνωματεύσεις για την κατασκευή 2.259 κλινών εκ των οποίων οι 1.603 σε ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Την τελευταία εξαετία στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών καταλυμάτων εγκρίθηκαν 4.193 προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό 91.850 κλινών. Ο προϋπολογισμός των επενδύσεων που εγκρίθηκαν ξεπέρασε τα 179 εκατ. ευρώ. με διατειθέμενη δημόσια δαπάνη 71,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, το ίδιο διάστημα εντάχθηκαν 773 προτάσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προυπολογισμού 31,2 εκατ. ευρώ και διατειθέμενης δημόσιας δαπάνης 12,3 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για το πρόγραμμα διάδοσης και καθιέρωσης της ελληνικής κουζίνας και ενίσχυσης επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος εγκρίθηκαν 1.000 επενδυτικές προτάσεις με προϋπολογισμό 41,8 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 20,2 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος εγκρίθηκε η ένταξη 353 προτάσεων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης ειδικών μορφών τουρισμού εγκρίθηκε η δημιουργία 68 συνεδριακών κέντρων, 22 κέντρων θαλασσοθεραπείας, 2 γκολφ, 1 αυτοκινητοδρομίου και 3 υδροθεραπευτηρίων. Σε διαδικασία απεμπλοκής από γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση των έργων βρίσκονται και 8 αγκυροβόλια. Επίσης, προχωρούν 12 έργα οικοτουριστικών διαδρομών. Ανταπόκριση υπήρξε και σε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το οποίο προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και εντάχθηκαν 38 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ στον οποίο αντιστοιχεί επιχορήγηση περίπου 2 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος καρπώθηκαν εταιρείες με έδρα στην Αττική, 18 στο σύνολό τους και ακολούθησαν 7 εταιρείες στην Κρήτη από 2 στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες και από 1 σε άλλες περιοχές.

Πέραν των συγκεκριμένων προγράμματων που ενισχύουν το επιχειρηματικό γίγνεσθαι στον τουριστικό κλάδο ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται από την αγορά ότι δόθηκε το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή από γραφειοκρατικά εμπόδια μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στον τουριστικό κλάδο. Οι δύο πρώτες μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσηνία (Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και στο Λασίθι (Minoan Group).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή