Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος: Θεμέλιο της επιχειρηματικότητας η απουσία αιφνιδιασμών

Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος: Θεμέλιο της επιχειρηματικότητας η απουσία αιφνιδιασμών

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να κινηθεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς», παραδέχεται ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Ε. Μαρτιγόπουλος. Ο ίδιος ωστόσο θέτει ως προϋπόθεση την ορθή εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από αγκυλώσεις και παρωχημένες αντιλήψεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, φέρει ως παράδειγμα επιτυχημένης επέκτασης ελληνικής επιχείρησης στην περιοχή, την εταιρεία που διευθύνει, η οποία ξεκίνησε από μια αγορά 11 εκατ. καταναλωτών, πλέον απευθύνεται σε μια αγορά 46 εκατ. καταναλωτών.

«Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος», λέει ο κ. Μαρτιγόπουλος, «οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξαιρετική δυναμική. Απόδειξη αποτελούν και οι επιτυχίες που σημειώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, μια περιοχή όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα εκμεταλλεύτηκε από νωρίς τις ευκαιρίες και σήμερα απολαμβάνει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ως εργαλείου ανάπτυξης, ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote αναφέρει ότι συνιστούν ένα διαφορετικό τρόπος ανάπτυξης μιας επιχείρησης. «Σε ένα περιβάλλον γρήγορων αλλαγών» σημειώνει, «είναι συχνά πιο πρόσφορος από άλλες εναλλακτικές, που απαιτούν περισσότερο χρόνο υλοποίησης και εμπεριέχουν περισσότερους κινδύνους». Ωστόσο, το στέλεχος της Cosmote, σημειώνει ότι οι εξαγορές δεν είναι αυτοσκοπός και ότι πρέπει να εξυπηρετούν τη στρατηγική, να αποδίδουν ως προς το κόστος, να διαθέτουν σχέδιο ενσωμάτωσης των υπό εξαγορά επιχειρήσεων και τέλος να υπάρχουν οι απαιτούμενες προσαρμογές στον οργανισμό που τις απορροφά. «Αυτό, άλλωστε, πράττουμε με την εξαγορά της Γερμανός, που είναι μία από τις πιο μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα», λέει ο κ. Μαρτιγόπουλος. Ο ρόλος της πολιτείας, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, δεν πρέπει να «ξαφνιάζει». «Το θεμέλιο της επιχειρηματικότητας είναι η απουσία αιφνιδιασμών σε θεσμικό επίπεδο», παραδέχεται, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να προλαμβάνει στρεβλώσεις της αγοράς και ταυτόχρονα να μην υπερ-ρυθμίζει. «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα κενά που πρέπει να καλύψει με δραστικά μέτρα, αν και σίγουρα χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα θέματα, όπως είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών έκδοσης αδειών. Παράλληλα», προσθέτει ο κ. Μαρτιγόπουλος, «μην ξεχνάτε πως εμείς κινούμαστε σε μια αγορά τόσο ανταγωνιστική που είναι μοιραίο πολλές φορές οι θεσμικές παρεμβάσεις να ακολουθούν χρονικά».

* Διευθύνων σύμβουλος της Cosmoteβ. μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή