Εκτός της επιτήρησης σήμερα και επίσημα η ελληνική οικονομία

Εκτός της επιτήρησης σήμερα και επίσημα η ελληνική οικονομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της επιτήρησης (και τυπικά) για την ελληνική οικονομία θα φέρει σήμερα η απόφαση του Εcofin. Τα ελλείμματα μειώθηκαν και τα δημόσια οικονομικά επανέρχονται σε ενάρετη πορεία. Η πορεία εξόδου ημερολογιακά διήρκεσε τρία χρόνια και ξεκίνησε την επομένη της εισόδου της χώρας στην επιτήρηση που επίσημα έγινε τον Μάιο του 2004. Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα πιέστηκε πολλαπλώς, για να βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη της. Οι προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας ξεκίνησαν ουσιαστικά μετά το 2004, έτος κατά το οποίο η πρώτη προτεραιότητα ήταν η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτοτε καταγράφηκαν υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί (πλέον του 4%) με μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Δημοσιονομική εξυγίανση

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας μετά το 2004, αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική διαφάνεια και εξυγιάνθηκαν τα δημόσια οικονομικά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα από 7,8% του ΑΕΠ το 2004 μειώθηκε πέρυσι στο 2,6%.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι απεσοβήθη ο κίνδυνος της οικονομικής επιβράδυνσης μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς εφαρμόσθηκαν πολιτικές που ευνόησαν σημαντικά τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά το 2005, που ήταν η κρίσιμη μεταολυμπιακή χρονιά, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 3,7%, ενώ το 2006 επιταχύνθηκε στο 4,3%.

Εξαγωγές

Ως στοιχείο δηλωτικό της αλλαγής του οικονομικού κλίματος περιγράφεται η ανοδική πορεία των εξαγωγών. Από το 8% του ΑΕΠ το 2005, βρέθηκαν στο 8,8% το 2006 και αναμένεται να φτάσουν στο 9,8% το 2007. Το 2006 ήταν και η πρώτη χρονιά μετά το 1998, που η ανεργία μειώθηκε κάτω από το όριο του 9%. Δημιουργήθηκαν 255.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 200.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως, παρά τις θετικές εξελίξεις πολλών οικονομικών μεγεθών, τα πρόσφατα στοιχεία του 4μήνου για τον προϋπολογισμό απέδειξαν ότι τα δημόσια οικονομικά απαιτούν συνεχή προσοχή και κυρίως διαρκείς προσπάθειες για την τιθάσευση των κρατικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή