Ευημερία μόνο με τομές σε Παιδεία και Ασφαλιστικό

Ευημερία μόνο με τομές σε Παιδεία και Ασφαλιστικό

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη σημερινή ευημερία της αν δεν προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η αγορά εργασίας και ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων, «τώρα, που η οικονομική συγκυρία είναι ευνοϊκή», απευθύνει με άρθρό του στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Α. Γκουρία.

Ο κ. Γκουρία σημειώνει ότι η βελτίωση είναι εντυπωσιακή στον τομέα των δημοσιονομικών, αλλά παρά ταύτα χρειάζεται να συνεχιστεί ο περιορισμός των δαπανών καθώς το δημόσιο χρέος είναι ακόμη υψηλό.

Πιο αιχμηρός, σχετικά με το Ασφαλιστικό, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω από τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και ότι «χωρίς μεταρρύθμιση, οι συντάξεις θα απορροφούν περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ ώς το 2050, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον ΟΟΣΑ». Επίσης, σχετικά με την εκπαίδευση την οποία χαρακτηρίζει ως το «κλειδί για την επιτυχία στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας», υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν εδώ και πολλά χρόνια έναν από τους χαμηλότερους βαθμούς αυτονομίας και ευελιξίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γκουρία καταλήγει ότι προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι ο δημόσιος διάλογος, ο οποίος, σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, έχει ήδη καθυστερήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή