Νέοι στόχοι για την εξυγίανση της οικονομίας

Νέοι στόχοι για την εξυγίανση της οικονομίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεγονός είναι από σήμερα η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με την επικύρωση της προς τούτο εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ενωσης (Εcofin).

Αδιαμφισβήτητο ορόσημο, η έξοδος από την αυξημένη επιτήρηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αποτελεί και έναυσμα για συνέχιση της πορείας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αργά χθες, σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης εξαιρετικά συγκρατημένος, αρκέσθηκε να σημειώσει ότι «σε αυτή τη φάση είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Τόνισε ωστόσο, όπως παγίως πράττει, ότι η απόφαση του Συμβουλίου επ’ ουδενί πρέπει να σημάνει και την κατάπαυση της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και της όλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ετσι, σημείωσε ότι «βεβαίως πρέπει να ακολουθήσει και ένα δεύτερο στάδιο, το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση και στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στο κοινωνικό κράτος».

Επί της ουσίας, η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβάλλοντος ελλείμματος στην οποία υπήχθη η χώρα το 2004, όταν η απογραφή αποκάλυψε την πραγματικό ύψος του ελλείμματος, κατέστη τετελεσμένο γεγονός στις 16 Μαΐου. Την ημέρα εκείνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πιστοποιήσει ότι το έλλειμμα, που βρέθηκε κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, προβλέπεται επισήμως να παραμείνει κάτω του ορίου αυτού και εφέτος, εκπληρώνοντας έτσι τις κοινοτικές απαιτήσεις, αλλά και το 2008.

Ταυτόχρονα, όμως, υπενθύμισε αφ’ ενός τη συμφωνία των 13 κυβερνήσεων της Ζώνης του Ευρώ να επιτύχουν μηδενισμό των ελλειμμάτων τους μέχρι το 2010, αλλά και την ανάγκη ταχείας μείωσης του χρέους της χώρας, το κόστος εξυπηρέτησης του οποίου φθάνει ετησίως το 4,4% του ΑΕΠ.

– Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Εcofiπρόκειται να εκδοθεί η εισήγηση του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη σειρά του, θα λάβει την επίσημη απόφαση στη σύνοδο κορυφής της 21ης και 22ας Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι με την Κύπρο να εκπληρώνει το σύνολο των υφιστάμενων οικονομικών κριτηρίων που έχουν τεθεί για την είσοδο στο ευρώ, ορισμένες χώρες, με πρώτη Γερμανία είχαν επιχειρήσει να θέσουν πολιτικό ζήτημα συνδέοντας την ένταξη στο ευρώ με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι κάτι τέτοιο θα ήταν, εν τέλει, παράνομο, ενώ σχετικά απίθανο θεωρείται να τεθεί το ζήτημα στο σημερινό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή