Συνεργασία με Παγκόσμια Τράπεζα συζητάει η ΔΕΗ

Συνεργασία με Παγκόσμια Τράπεζα συζητάει η ΔΕΗ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, προκειμένου ο παγκόσμιος οργανισμός να συμμετάσχει στην εταιρεία διεθνών ενεργειακών συμμετοχών SENCAP PLC, την οποία ίδρυσαν η ελληνική επιχείρηση και η ContοurGlobal, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλο στην ομιλία του στο 11ο Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, χθες.

Αν και κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Αθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι στα επόμενα 3 – 5 χρόνια, η SENCAP -που δραστηριοποιείται στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης- πρόκειται να υλοποιήσει, επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ για εξαγορές μονάδων παραγωγής ή λιγνιτωρυχείων.

Εξάλλου, στη SENCAP έχει ανατεθεί και η διευθέτηση του φλέγοντος θέματος του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Μπόμποφ Ντολ» στη Βουλγαρία, για τον οποίο η ΔΕΗ πλειοδότησε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει περιέλθει στην κατοχή της. Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε: «Οι περιβαλλοντικοί όροι που τελικά ετέθησαν από το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν αυστηρότεροι σε σχέση με αυτούς που προβλέπονταν στον διαγωνισμό, οι οποίοι σήμερα καθιστούν την επένδυση ασύμφορη».

Ο κ. Αθανασόπουλος διευκρίνισε ακόμη ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της διασύνδεσης της ΔΕΗ με την πΓΔΜ, ενώ προς το τέλος του 2007 θα υλοποιηθεί και η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Τουρκίας με γραμμή 400 KV. Μάλιστα, από φέτος το καλοκαίρι, θα καταστεί εφικτή η διασύνδεση των δύο χωρών με γραμμή 150 ΚV.

Ο κ. Χριστοδούλου

Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ευθύμιος Χριστοδούλου ήταν κατηγορηματικός στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει καθυστερήσεις ή ανεδαφικές περιβαλλοντικές ανησυχίες να «φρενάρουν» έργα, όπως ο πετρελαιαγωγός ή ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας. Οπως είπε, «πάρα πολλοί» ανταγωνιστές μας περιμένουν να επωφεληθούν από τυχόν καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς, αφού μόνο για τον πετρελαιαγωγό υπήρχαν άλλες επτά – οκτώ εναλλακτικές προτάσεις. Ο αγωγός έχει κατά τον κ. Χριστοδούλου πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία απ’ ό,τι οικονομική, καθώς βάζει την Ελλάδα σε ένα πολύ σημαντικό «παιχνίδι». Ο ίδιος σημείωσε ότι βρίσκεται υπό συζήτηση -έστω σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο-το ενδεχόμενο μεταφοράς και φυσικού αερίου στη «διαδρομή» Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή