Μεταχειρισμένα διαμερίσματα: η ζήτηση δεν έφερε μεγάλες αυξήσεις

Μεταχειρισμένα διαμερίσματα: η ζήτηση δεν έφερε μεγάλες αυξήσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένες είναι οι αυξήσεις τιμών για μεταχειρισμένα διαμερίσματα στο Λεκανοπέδιο στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2006-Μαΐου 2007, παρά τη στροφή μεγάλου μέρους της ζήτησης προς αυτά λόγω του υψηλού κόστους των νεόδμητων κατοικιών, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μεγαλύτερη αύξηση (6,8% στο δωδεκάμηνο) της μέσης τιμής πώλησης καταγράφεται στα βόρεια προάστια, που πλέον αποτελούν την ακριβότερη ζώνη στο Λεκανοπέδιο με τη μέση τιμή στα 2.792 ευρώ. H υψηλότερη μέση τιμή εμφανίζεται στου Παπάγου στα 3.750 ευρώ ανά τ.μ., αν και στη Φιλοθέη το 25% των προσφερομένων κατοικιών τιμάται άνω των 4.130 ευρώ ανά τ.μ. Ως φθηνότερη επιλογή της συγκεκριμένη ζώνης προβάλει το Ηράκλειο με μέση τιμή στα 2.553 ευρώ ανά τ.μ.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος Στατιστικής καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, τα στοιχεία προέρχονται από αγγελίες πώλησης που δημοσιεύτηκαν στη διάρκεια του Μαΐου, ενώ από το δείγμα έχει αφαιρεθεί το 25% των πολύ χαμηλών και το 25% των πολύ υψηλών τιμών, ώστε να προκύψει η μέση τιμή. Στα νότια προάστια η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.792 ευρώ ανά τ.μ. και είναι αυξημένη κατά 2,15% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2006. Ως ακριβότερη περιοχή των νοτίων προαστίων εμφανίζεται η Βουλιαγμένη με μέση τιμή 4.083 ευρώ/τ.μ. και με το 25% των προσφερομένων κατοικιών να τιμάται άνω των 4.246 ευρώ ανά τ.μ. Αντιθέτως, η φθηνότερη περιοχή της ζώνης είναι η Καλλιθέα με μέση τιμή στα 1.800 ευρώ. Περιορισμένη αύξηση τιμών, κατά 3,81% καταγράφεται και στο κέντρο της Αθήνας με την υψηλότερη τιμή διάθεσης να εμφανίζεται στου Ψυρρή στα 3.584 ευρώ, ενώ για το 25% των αγγελιών η τιμή πώλησης υπερβαίνει τα 3.650 ευρώ, ενδεικτικό στοιχείο της δυναμικής που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά σε έρευνα του τμήματος Στατιστικής που το Κολωνάκι χάνει την… πρωτοκαθεδρία ως η ακριβότερη περιοχή του κέντρου.

Στα Μεσόγεια, τα βορειοανατολικά παράλια της Αττικής και τη Σαλαμίνα οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν στο δωδεκάμηνο κατά 5,6% στα 2.181 ευρώ ανά τ.μ. και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση. H υψηλότερη διάμεση τιμή εμφανίζεται στο Μάτι στα 2.625 ευρώ ανά τ.μ., και η χαμηλότερη στη Σαλαμίνα στα 1.611 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή