Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερο κατά 63% είναι το κόστος των ελληνικών εξαγωγών και διπλάσιος ο χρόνος που απαιτείται για την έγκρισή τους σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, εξαιτίας της αναποτελεσματικής και γραφειοκρατικής δημόσιας διοίκησης.

Οι δείκτες ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης εξηγούν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ελλάδα ο αριθμός εγγράφων για εξαγώγιμα αγαθά είναι 7 έναντι 4,8 στον ΟΟΣΑ και χρειάζονται 29 ημέρες για να διεκπεραιωθούν στη χώρα μας, έναντι μόνο 10,5 στην Εσπερία.

Το μέσο κόστος των εξαγωγών ανά εμπορευματοκιβώτιο στον ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 811 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα είναι κατά 63% υψηλότερο και φτάνει τα 1.328 δολάρια. Αντίστοιχα υψηλό είναι και το κόστος των εισαγωγών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο εισαγόμενος πληθωρισμός.

Επιπλέον, η επιχειρηματική δραστηριότητα δυσχεραίνεται από το φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι πολύπλοκο, καθώς πληρώνονται 33 φόροι έναντι 15 κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, που αντιστοιχούν στο 60,2% του ακαθάριστου κέρδους της επιχείρησης έναντι 47,8 στα άλλα μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η μεγάλη αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank φέτος θα υποχωρήσει ελαφρά στο 11,5% του ΑΕΠ από 12,1% πέρυσι. «Είναι ανησυχητική η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ είναι επιτακτική η αποκλιμάκωση του χρέους εν όψει της γήρανσης του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί ισχυρός εξαιτίας της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και θα διαμορφωθεί στο 4% φέτος από 4,3% το 2006. Επίσης, το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2007 από 2,6% το 2006 και το χρέος στο 100,9% του ΑΕΠ από 104,6%. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί στο 2,9% από 3,3% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή