Πρόβλεψη για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s

Πρόβλεψη για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες εκλογές «βλέπει» ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s σε έκθεσή του, στην οποία εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος, αλλά θεωρεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα και συνιστά περαιτέρω συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.

Στην έκθεσή της η S&P σημειώνει ότι το έλλειμμα μειώθηκε από το 7,9% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,6% πέρυσι, αλλά τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα μεσομακροπρόθεσμα γιατί δεν συγκρατήθηκαν αποτελεσματικά οι δαπάνες για συντάξεις και μισθούς.

Η μερίδα του λέοντος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρει ο διεθνής οίκος, προήλθε από το σκέλος των εσόδων και μάλιστα κατά ένα μεγάλο μέρος με προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Πάντως, αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για μεταρρυθμίσεις και σημειώνει ότι σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά τις εκλογές. «Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν πριν από τον Μάρτιο του 2008, αλλά είναι ολοένα και πιο πιθανό να προκηρυχθούν νωρίτερα», αναφέρει η S&P και σημειώνει ότι δεδομένης της συγκυρίας, δεν αναμένει περαιτέρω βελτίωση των δημοσίων οικονομικών πέραν αυτής που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για να θέσουν τα δημόσια οικονομικά σε σταθερή πορεία. «Δεδομένης της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της πολύ ισχυρής ανάπτυξης, η πρώτη περίοδος της παρούσας διακυβέρνησης ήταν ο ιδανικός χρόνος για να αντιμετωπιστούν κάποιες από τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις. Ιδιαίτερα, κάποιες, όπως η αδυναμία του δημόσιου τομέα, η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών για υγεία και συντάξεις ως συνέπεια της γήρανσης του πληθυσμού» επισημαίνει η S&Ρ.

Τέλος, τονίζει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικά μέτρα το σκέλος των δαπανών του προϋπολογισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτιναχθούν οι πρωτογενείς δαπάνες και να διευρυνθεί το έλλειμμα. «Η βασική μας θέση παραμένει ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στο σκέλος των εσόδων, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον τα μέτρα που ελήφθησαν για τον έλεγχο των δημοσίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση του συστήματος προμηθειών του τομέα υγείας θα συγκρατήσει τις πρωτογενείς δαπάνες. Ως αποτέλεσμα αυτών, το έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ», καταλήγει η Standard & Poor’s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή