Τέλος τα σύνθετα ομόλογα για τα ασφαλιστικά Ταμεία

Τέλος τα σύνθετα ομόλογα για τα ασφαλιστικά Ταμεία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγορεύονται στο εξής και για μία πενταετία οι επενδύσεις των ασφαλιστικών Ταμείων σε σύνθετα (structured) ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ καταργείται παντελώς η δυνατότητα επένδυσης σε σύνθετα τραπεζικά ομόλογα.

Οι περιορισμοί προβλέπονται στο νέο πλαίσιο επενδύσεων και διαχείρισης της περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, B. Μαγγίνα σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας η οποία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο (αρχικώς είχε προταθεί τριετία), τα Ταμεία υποχρεούνται να επαναπροσδιορίσουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να εναρμονίζεται με τα νέα ποσοστά που θέτει το επενδυτικό πλαίσιο. H πενταετία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων αφορά τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που υπερβαίνουν το ποσοστό επένδυσης 23% του ενεργητικού τους. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται τα σύνθετα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών που έχουν σήμερα τα Ταμεία στο χαρτοφυλάκιό τους και των οποίων η λήξη είναι μετά την πενταετία.

Γενικότερα, τα Ταμεία μπορούν να επενδύουν σε ποσοστά έως και 26% ως εξής:

α) Μέχρι 23% των διαθεσίμων κεφαλαίων τους σε ακίνητα και κινητές αξίες. Στις κινητές αξίες περιλαμβάνονται μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετοχές εταιρειών που διατίθενται σε δημόσια εγγραφή για να εισαχθούν στο Χ.Α.

– Μετοχές κι άλλα χρεόγραφα εταιρειών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, εισηγμένων σε χρηματιστήρια κράτους της ONE και διαπραγματεύσιμων σε ευρώ, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει ελάχιστο ύψος 500.000.000 ευρώ.

– Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (του ν. 3283/2004), μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων των κρατών – μελών της Ευρωζώνης που πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 19 της οδηγίας της Ε.Κ. 85/1611/ΕΟΚ, καθώς και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας του (ν.2778/1999).

– Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και Δικαιώματα Προαίρεσης του X.A.

– Κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, πλην των σύνθετων (structured) ομολόγων.

Επίσης, στο 23% θα συμπεριληφθούν και επενδύσεις σε συγχρηματοδοτήσεις έργων του ελληνικού Δημοσίου, σε Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και σε συγχρηματοδότηση έργων του Τομέα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.

– Μέχρι 3% σε προθεσμιακές καταθέσεις (έως 1%) και σε σύνθετα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (έως 2%).

Οι επενδύσεις θα γίνονται μετά τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Επενδυτικής Πολιτικής-Φορέων Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επίσης, καθορίζονται το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Επενδύσεων με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες και με σκοπό τον έλεγχο των πάσης φύσεως επενδυτικών συναλλαγών των φορέων.

Εργο της Επιτροπής είναι η υποβολή εισηγήσεων επί θεμάτων εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας για επενδύσεις και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Ειδικότερα εισηγείται επί θεμάτων που αφορούν:

α. Τον καθορισμό του πλαισίου κανόνων επενδυτικής συμπεριφοράς και δεοντολογίας και διαχείρισης των κινδύνων που διατρέχουν τα Ταμεία.

β. Την υιοθέτηση ενιαίας μεθοδολογίας μέτρησης των αποδόσεων και των κινδύνων, σε συνδυασμό με την επιλογή κατάλληλων δεικτών αναφοράς (benchmarks), ώστε να καθίσταται δυνατή και άμεσα συγκρίσιμη η αξιολόγηση της απόδοσης των χαρτοφυλακίων.

γ. Το πλαίσιο της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ΦΚΑ.

δ. Τον καθορισμό πλαισίου για τη διαχείριση του συνολικού κινδύνου χαρτοφυλακίων (risk management), λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς επιστημονικές παραδοχές.

ε. Την αξιολόγηση νέων επενδυτικών προϊόντων.

στ. Την επίλυση τυχόν αναφυομένων αμφισβητήσεων ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας περί επενδύσεων των ΦΚΑ.

Εννεαμελής Επιτροπή με 3ετή θητεία

Στην Επιτροπή μετέχουν οι εξής:

α. Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ως πρόεδρος.

β. Ενας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ως μέλος.

γ. Ενας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ως μέλος.

δ. Ενας εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος, ως μέλος.

ε. Ενας εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

στ. Ενας εκπρόσωπος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, ως μέλος. Στις περιπτώσεις που συζητούνται θέματα ακινήτων, συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔ αντί του εκπροσώπου της ΕΘΕ.

ζ. Ενας εκπρόσωπος των Ταμείων, ως μέλος.

η. Ενας εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ως μέλος.

θ. Ενας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ως μέλος.

«Η μετάβαση από τη σημερινή πραγματικότητα στα όσα προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να γίνει κατά τρόπο ήπιο και σταδιακό, με σκοπό αφ’ ενός να περιφρουρηθούν τα εν εξελίξει συμφέροντα των Ταμείων, αφ’ ετέρου οι πόροι αυτοί να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης εθνικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Μαγγίνας.

Επίσης, προβλέπεται (όχι υποχρεωτικά) πρόσληψη Συμβούλου Επενδύσεων, ο οποίος μπορεί να είναι τράπεζα ή άλλος πιστοποιημένος οργανισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και ανάθεση έργου σε διαχειριστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή