Χαρτοφυλάκιο μεσαίου κινδύνου συστήνει η Eurobank

Χαρτοφυλάκιο μεσαίου κινδύνου συστήνει η Eurobank

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετοχικές και ομολογιακές αξίες εταιρειών από όλες τις βασικές αγορές και κυρίως τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο που συστήνει η Eurobank σε επενδυτές μεσαίου κινδύνου. Η προτεινόμενη επένδυση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Investment Strategy κ. Πλάτωνα Χαλδαίο, έχει εξασφαλίσει στους επενδυτές απόδοση 84% από το 1999 μέχρι σήμερα και παρά το έντονο πτωτικό κλίμα που υπήρξε την περίοδο 2000-02, επηρεάζοντας αρνητικά το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, η συνολική τοποθέτηση υπερκέρασε σε όρους απόλυτης αξίας τόσο το χαρτοφυλάκιο αναφοράς όσο και το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο.

Η σύνθεση

Το χαρτοφυλάκιο μεσαίου κινδύνου που συστήνει η Eurobank, περιλαμβάνει κυρίως τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκό νόμισμα και σε μετρητά σε ποσοστό 8%, κατά 30% σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, ενώ σημαντικό μερίδιο και συγκεκριμένα σε ποσοστό 11% είναι οι τοποθετήσεις σε μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ποσοστό 7% καταλαμβάνουν οι τοποθετήσεις σε hedge fund, ενώ ποσοστό 5% των κεφαλαίων τοποθετείται σε δομημένα προϊόντα. Οι τοποθετήσεις σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων περιορίζονται στο 4%, ενώ στο 3% είναι οι τοποθετήσεις σε μετοχές επιχειρήσεων από τις αναδυόμενες αγορές και τις ιαπωνικές επιχειρήσεις και στο 5% για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Η ανάλυση της Eurobank σε ό,τι αφορά τις μετοχικές αγορές προβλέπει ότι:

– το επενδυτικό κλίμα και η τεχνική εικόνα παραμένουν σταθερά,

– η συσχέτιση των αγορών παραμένει σε υψηλά επίπεδα,

– τα εταιρικά κέρδη εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων στις ΗΠΑ από τις δραστηριότητες εξωτερικού,

– η δραστηριότητα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων συντηρεί την ανοδική τάση, ευνοώντας τους μετόχους αλλά παράλληλα επιβαρύνοντας και τους ισολογισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των M&A προσεγγίζει τα υψηλά επίπεδα της περιόδου 1999-2000, με τις επενδύσεις σε αμερικανικό νόμισμα να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση έναντι των ευρωπαϊκών.

Αξιολογώντας την πορεία των ομολογιακών αγορών, η Eurobank σημειώνει ότι:

– τα ισχυρά στοιχεία της Ευρωζώνης και η αντιπληθωριστική ρητορική πιέζουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα,

– η ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απομακρύνει για την ώρα την προοπτική μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ το ρίσκο από την αγορά κατοικίας παραμένει,

– τα spreads εταιρικών και κρατικών ομολόγων, όπως επίσης και αυτά μεταξύ αναδυόμενων και ώριμων αγορών σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά, ευνοώντας τη συνέχιση του carry trade,

– ο κίνδυνος περιορισμού της ρευστότητας από την Ασία παραμένει, με την BOC να έχει ανεβάσει τα επιτόκια κατά 27 μονάδες, ενώ η BOJ αναμένεται με τη σειρά της να κινηθεί σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή