«Στις 5.300 μονάδες θα φθάσει το Χ.Α.»

«Στις 5.300 μονάδες θα φθάσει το Χ.Α.»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμή-στόχο τις 4.900 μονάδες δίνει η Eurobank ΑΧΕΠΕΥ για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Αθήνας μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες ο κ. Χρήστος Ελαφρός, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της μεγαλύτερης ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αναρριχηθεί στις 4.900 μονάδες, ενώ υπογράμμισε ότι εφόσον η πρόβλεψη για την αύξηση της κερδοφορίας παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα μετά την ολοκλήρωση αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2007, η Eurobank ΑΧΕΠΕΥ θα προχωρήσει σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον Γενικό Δείκτη στις 5.300 μονάδες.

Στην πολυσέλιδη ανάλυση του κ. Χρήστου Ελαφρού με τίτλο «Εξελίξεις και προοπτικές για το Χ.Α.» τονίζεται ότι: «οι μετοχοποιήσεις και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στον Ιούνιο θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας στην Ελλάδα αλλά θα αντλήσουν και αρκετή ρευστότητα από την αγορά». Επίσης ο κ. Ελαφρός υπογραμμίζει ότι η Σοφοκλέους δείχνει κάποια σημάδια κόπωσης στα τρέχοντα επίπεδα και προσθέτει ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την αύξηση της κερδοφορίας παραμένουν θετικές (eps growth +21,5% εκτίμηση το 2007 και +12,5% εκτίμηση το 2008).

Για τον τραπεζικό κλάδο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Eurobank χρηματιστηριακής, ανέφερε ότι η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών και προέβη στην εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου η πρόβλεψη της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ για το eps growth της αγοράς το 2007 αναβαθμίστηκε από +17% στο 21,5%. Ο κ. Ελαφρός προχωρώντας σε μία κωδικοποίηση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τις τιμές των ελληνικών μετοχών ανέφερε τις εξής παραμέτρους: 1) οι εξελίξεις στις διεθνείς μετοχικές αγορές και αναδυόμενες μετοχικές αγορές, 2) οι θετικές προσδοκίες για την αναμενόμενη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, 3) το θετικό μακρο-οικονομικό περιβάλλον και οι πολιτικές εξελίξεις, 4) οι εισροές ξένων κεφαλαίων, 5) οι μετοχοποιήσεις-αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 6) η ενίσχυση της θέσης των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της νέας Ευρώπης και 7) οι εξαγορές-συγχωνεύσεις- η συγκέντρωση κλάδων, οι κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ελαφρός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρεκόρ εξαγορών-συγχωνεύσεων που καταγράφεται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2007, με αποτέλεσμα η αξία των 10 μεγαλυτέρων επιχειρηματικών συμφωνιών να ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Τα σημαντικότερα deals μέχρι σήμερα είναι τα εξής: η εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα του υπολοίπου 44% της Finansbank, η Marfin Popular Bank εξαγόρασε τη Marfin Bank και παράλληλα η MPB εξαγόρασε το 8,07% της τραπέζης Κύπρου. Επίσης η Koumpas εξαγόρασε το 19% της Hellastat, η Lafarge εξαγόρασε το 26% της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο Τιτάν απέκτησε την αμερικανική S&W Ready Mix Concrete, η Eurobank απέκτησε το 70% της Tekfenbank, ενώ η Sal Oppenheim εξαγόρασε το 24% της Νεοχημικής συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επίσης από τον όμιλο Λαυρεντιάδη απέκτησε το 34,03% της Lamda Detergent.Αν. Ντοκασ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή