Το real estate προσελκύει νέους «παίκτες»

Το real estate προσελκύει νέους «παίκτες»

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και τα περιθώρια κέρδους και οι προοπτικές που προσφέρει η αγορά ακινήτων δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να συγκριθούν με τα όσα ίσχυαν στις αρχές της δεκαετίας, εντούτοις μία σειρά από εταιρείες και ομίλους, που δεν έχουν ως βασικό αντικείμενο δραστηριότητας τα ακίνητα, τοποθετείται εσχάτως στον κλάδο. Ασφαλώς, για τους έχοντες σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ήτοι οικόπεδα και εκτάσεις σε αναπτυσσόμενες περιοχές, η σχετική επιλογή φαντάζει μάλλον λογική, ενδεχομένως και επιβεβλημένη, καθώς δεν καλούνται να δαπανήσουν κάποιο σεβαστό ποσό για την αγορά εκτάσεων προς ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται ένα από τα βασικά προβλήματα των επενδυτών του χώρου, που έγκειται στο μεγάλο κόστος της γης.

Ετσι εξηγείται η πρόσφατη είσοδος της Βιοχάλκο, ενός από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Στην πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση της Βιοχάλκο αναφέρθηκε στην εξέλιξη του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος για ανάπτυξη και αξιοποίηση μη λειτουργικών ακινήτων. Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται από τη διοίκηση του ομίλου η σύσταση θυγατρικής στον κλάδο των ακινήτων. Στόχος είναι η μεταβίβαση των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων σε αυτήν την εταιρεία. Η αξία των εν λόγω ακινήτων υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η Βιοχάλκο

Η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει τις πρώτες επενδύσεις, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο επί της Λ. Κηφισού σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων που διαθέτει η Βιοχάλκο. Τα 48.000 τ.μ. που θα προκύψουν αναμένεται να μισθωθούν σε εμπορικές αλυσίδες, ενώ ήδη υφίσταται συμφωνία για την ανάληψη των 25.000 τ.μ. από τον όμιλο Φουρλή, που στοχεύει στη λειτουργία του δεύτερου ΙΚΕΑ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το εμπορικό κέντρο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ ήδη προχωρά η ενοικίαση των υπόλοιπων χώρων σε αλυσίδες λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας. Οι συμφωνίες με τις αλυσίδες προβλέπουν πέραν του ενοικίου και ποσοστό συμμετοχής στον κύκλο εργασιών από ένα όριο και πάνω.

Ο όμιλος της Βιοχάλκο υλοποιεί και άλλες σημαντικές επενδύσεις, όπως συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων επί της Λ. Κηφισίας. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 17.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 13.000 τ.μ. αφορούν χώρους γραφείων και τα υπόλοιπα 4.000 τ.μ. χώρους καταστημάτων, ενώ προσφέρονται και 550 θέσεις στάθμευσης. Συγκρότημα γραφείων αναπτύσσεται όμως και σε άλλα δύο οικόπεδα, τα οποία γειτνιάζουν με το ακίνητο, όπου στεγάζεται σήμερα ο όμιλος Σιδενόρ στο Χαλάνδρι. Το νέο κτίριο θα αξιοποιηθεί τόσο για την κάλυψη υφιστάμενων αναγκών στέγασης του ομίλου Σιδενόρ, όσο και για την ενοικίαση προς τρίτες εταιρείες, ενώ στο υφιστάμενο κτίριο στεγάζεται ήδη και η Hellas Can.

Επιπλέον, η Βιοχάλκο έχει εκμισθώσει στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη το ξενοδοχείο Athens Imperial Hotel στην Πλατεία Καραϊσκάκη στο κέντρο της Αθήνας. Ολες οι παραπάνω επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια του ομίλου Βιοχάλκο και στο σύνολό τους σχεδιάζεται να εκμισθωθούν.

Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, οι υπεραξίες που αποκομίζει ο βιομηχανικός όμιλος από την εκμετάλλευση των ακινήτων του είναι λίαν σημαντικές, γι’ αυτό άλλωστε και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη σχετική δραστηριότητα από τη διοίκηση. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται η αξιοποίηση και άλλων ακινήτων, όπως οικόπεδο 80 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς, ενώ σημειώνεται ότι ο όμιλος διαθέτει και κτίρια γραφείων σε διάφορα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά, αλλά και στον Ασπρόπυργο.

Ο όμιλος Κοπελούζου

Η Βιοχάλκο δεν είναι βέβαια ο πρώτος διδάξας στο αντικείμενο, καθώς πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε τη σχετική δραστηριότητα και η Copelouzos Real Estate (CRE), η θυγατρική του ομώνυμου ομίλου στην αγορά ακινήτων, αν και ο όμιλος διαθέτει παρουσία στον χώρο ήδη από 15ετίας, με αποτέλεσμα σήμερα να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η CRE έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση (ενοικίαση, ή πώληση) μόνο ακινήτων του ομίλου, αλλά επενδύει και στην αγορά εκτάσεων προς ανάπτυξη. Από τους τομείς, όπου η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι υφίστανται σημαντικές προοπτικές είναι ασφαλώς εκείνος της παραθεριστικής κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό, την τρέχουσα περίοδο υλοποιούνται δύο συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών στη Νάξο, που τυγχάνει και γενέτειρα του ιδρυτή του ομίλου. Το πρώτο από τα συγκροτήματα φέρει την επωνυμία Naxos Resort και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Νάξο, στη θέση Πυργάκι σε συνολική έκταση 37 στρεμμάτων. Εκεί κατασκευάζονται 26 ανεξάρτητες κατοικίες με επιφάνειες 95 τ.μ., 115 τ.μ. και 151 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμός σύγχρονων κατοικιών και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό προϊόν, που μπορεί να εκμεταλλευτεί τον κορεσμό που εμφανίζουν οι ανταγωνιστικές αγορές της Μεσογείου, κυρίως της Ισπανίας. Για τον λόγο αυτό η Copelouzos Real Estate μελετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον συγκεκριμένο κλάδο. H εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά και δεύτερης έκτασης στη Νάξο, στην περιοχή Καστράκι, για την ανάπτυξη νέου παραθεριστικού συγκροτήματος.

Παράλληλα, βέβαια, έχουν ολοκληρωθεί και άλλες επενδύσεις, κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως ένα οικιστικό συγκρότημα τριών ανεξάρτητων τετραώροφων κτιρίων με δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και τρεις πισίνες επί ενός οικοδομικού τετραγώνου, έκτασης 9.400 τ.μ., μεταξύ των οδών Πάτμου, Αγίου Ορους και Νίκης, στην περιοχή της Ν. Φιλοθέης. Το οικιστικό συγκρότημα αποτελείται από 87 διαμερίσματα, επιφάνειας από 40 – 170 τ.μ. και έχει πωληθεί στην πλειονότητά του.

Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει και ένα συγκρότημα κτιρίων γραφείων επί της Λ. Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου (Σίδερα). Επίσης, στον κόμβο της Λ. Κηφισίας με την Αττική Οδό, στο Μαρούσι, στο σημείο που έχουν εγκατασταθεί μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, τραπεζικοί οργανισμοί κ.λπ., επί των οδών Γραβιάς και Γρανικού, η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS έχει στην ιδιοκτησία της πολυτελές εξαώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο και θέσεις στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο, συνολικής επιφανείας 6.026 τ.μ. επί οικοπέδου 3.706 τ.μ., το οποίο και μισθώνει.

Η Ικτίνος

Η εταιρεία Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική, θυγατρική της εταιρείας εμπορίας μαρμάρου Ικτίνος Ελλάς, δρομολογεί τα τελευταία χρόνια ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στον Ορμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία έλαβε πρόσφατα την πολυπόθητη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, ενώ εγκρίθηκε και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικής πολεοδόμησης. Αν και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναρξη των έργων στις αρχές του 2008, πλέον αυτή έχει μετατεθεί για τα τέλη του ίδιου έτους. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων και δυναμικότητας 700 κλινών, μαρίνα φιλοξενίας 85 σκαφών, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, αλλά και 300 παραθεριστικές κατοικίες. Στη δεύτερη φάση του έργου προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών και νέου παραθεριστικού οικισμού 500 κατοικιών.

Σημειώνεται ότι στην ανάπτυξη συμμετέχει ως βασικός πλέον επενδυτής και μεγαλομέτοχος η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Dolphin CI Thirteen Limited των κ.κ. Μ. Καμπουρίδη και Π. Χαραλαμπίδη, 100% θυγατρική της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας Dolphin Capital Investors, η οποία είναι εισηγμένη στην αγορά AIM (Alternative Investment Market) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η Dolphin ελέγχει ποσοστό πλησίον του 80% στη θυγατρική εταιρεία της Ικτίνος Ελλάς, Latirus Enterprises Ltd., η οποία με τη σειρά της ελέγχει την Ικτίνος Τουριστική, ιδιοκτήτρια της έκτασης στη Σητεία. Το υπόλοιπο 20% κατέχει η Ικτίνος Ελλάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή