Αλλάζουν τα πάντα στη ΔΕΗ και την ενέργεια

Αλλάζουν τα πάντα στη ΔΕΗ και την ενέργεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τολμηρές για τα ελληνικά δεδομένα προτάσεις που αλλάζουν δραματικά το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να εισηγηθεί η διοίκηση της ΔΕΗ στο υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για αλλαγές που μεταβάλλουν τις αγκυλώσεις με τις οποίες βαδίζαμε προς την υποχρεωτική απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς με χρεωκοπία της ΔΕΗ. Η διοίκηση Αθανασόπουλου είναι έτοιμη να εισηγηθεί την πώληση του 30% του τομέα εμπορίας που είναι ο ζημιογόνος της εταιρείας, με συνολικές ζημιές 1 δισ. ευρώ!

Στόχος αυτής της ενέργειας, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρείας είναι η απαλλαγή της από την υποχρέωση να παρέχει ρεύμα σε τιμές ρυθμιζόμενες από την κεντρική διοίκηση (ΡΑΕ-υπουργείο Ανάπτυξης), ενώ παράλληλα απαλλάσσεται από το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Κυρίως όμως ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στην οποία οι τιμές θα διαμορφώνονται ελεύθερα τόσο στον τομέα της χονδρικής, όσο και στον τομέα της λιανικής.

Εχουν διαμορφωθεί ήδη προτάσεις, για κατάργηση του ενιαίου τιμολογίου, το οποίο επιβαρύνει ασύμμετρα τους καταναλωτές. Η Κρήτη για παράδειγμα που έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγής, όπως και πολλά νησιά μη διασυνδεδεμένα με το δίκτυο (έχουν συνολικές ζημιές 300 εκατ. ευρώ το 2006), θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιβαρύνσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Η διαμόρφωση των συγκεκριμένων προτάσεων είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τον λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ να προχωρήσει και σε διοικητικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων σε ανταγωνιστικές και μονοπωλιακές διευκολύνει περαιτέρω σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης καλούνται να πράξουν ό,τι επιμελώς απέφυγαν τα προηγούμενα χρόνια οι προκάτοχοί τους και να βάλουν «τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων» υλοποιώντας για πρώτη φορά πολιτικές υψηλού πολιτικού κόστους, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η άνοδος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς τις οποίες όμως δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική απελευθέρωση της αγοράς.

Οι μεταβολές αυτές, που φυσικά θα υλοποιηθούν εν μέρει ή συνολικά μετά τις προσεχείς εκλογές. (Σελ. 7)

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος, φέρεται αποφασισμένος να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή