Διετάχθη «πόθεν έσχες» σε 58 εφοριακούς

Διετάχθη «πόθεν έσχες» σε 58 εφοριακούς

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα οκτώ ελεγκτές απολύει το υπουργείο Οικονομικών για διαφθορά και χρηματισμό. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ελεγκτών που συστάθηκε το 2006 στο υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε την έκθεσή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα συγκαλούνται τα πειθαρχικά όργανα προκειμένου να αποφασίσουν την οριστική παύση των ανωτέρω ελεγκτών από το σώμα των εφοριακών. Αρκετοί από τους 58 ελεγκτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ελεγκτών έλεγξε συνολικά 595 ελεγκτές (των σημαντικότερων ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Οικονομικών) που διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο από τρία εκατ. ευρώ και άνω και διαπίστωσαν ότι 58 εξ αυτών είναι ανεπαρκείς…

Ουσιαστικά το 10% των ελεγκτών που υπηρετούν στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα αναμένεται, όπως όλα καταδεικνύουν, να αποπεμφθούν από την υπηρεσία. Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι είναι αδιανόητο το 10% των ελεγκτών, που διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις με ιδιαίτερα υψηλούς τζίρους, να χρηματίζονται ή ακόμα και να μη γνωρίζουν να διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας είναι διατεθειμένος να καθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών από τους επίορκους εφοριακούς οι οποίοι βλέπουν την ιδιότητά τους ως μέσο πλουτισμού σε βάρος των φορολογουμένων και του Δημοσίου, ενώ από την άλλη θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους υπαλλήλους που λειτουργούν με γνώμομα το δημόσιο συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός αποφάσισε η επιτροπή να λειτουργήσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου (έληγε το έργο τον περασμένο Μάιο) προκειμένου να ελεγχθεί το σύνολο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα η Επιτροπή κάθε χρόνο θα αξιολογεί και θα ελέγχει σε βάθος τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ελεγκτών έλεγξε:

– Τον αριθμό των ελεγχθεισών υποθέσεων και διαχειρίσεων από το 2003 έως και τον Ιούλιο του 2006

– Τον τρόπο περαίωσης κάθε υπόθεσης

– Τα συνολικά ποσά φόρου που βεβαιώθηκαν για κάθε υπόθεση

– Τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς

– Στοιχεία από το προσωπικό μητρώο του κρινομένου.

Στους 58 ελεγκτές διαπιστώθηκαν παρατυπίες ως προς τον τρόπο περαίωσης των υποθέσεων που έλεγξαν και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε και ο έλεγχος των «πόθεν έσχες».

Οι επίορκοι εφοριακοί υπηρετούν στα ΔΕΚ ΑΘηνών (12), Θεσσαλονίκης, καθώς και στα ΠΕΚ Λάρισας, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αθήνας και Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα συμπεριληφθούν διατάξεις για τους επίορκους εφοριακούς. Συγκεκριμένα θα θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές για τους εφοριακούς που συλλαμβάνονται να «εξυπηρετούν» επιχειρήσεις. Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα πλαισιωθεί από διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες θα προτείνεται η αλλαγή των ορίων βάσει των οποίων θεωρείται πλημμέλημα ή κακούργημα μια φορολογική παράβαση. Παράλληλα θα δοθούν φορολογικά κίνητρα (τριετής φορολογική αμνηστία) στους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που καταγγέλλουν φαινόμενα εκβιασμών.

Σημειώνεται ότι το 2006 έφθασαν στα γραφεία της Επιτροπής Αξιολόγησης Καταγγελιών περισσότερες από 500 επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για χρηματισμό εφοριακών και ανάρμοστη συμπεριφορά. Οι καταγγελίες αξιολόγηθηκαν ως βάσιμες και διαβιβάστηκαν ανάλογα με την περίπτωση στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και στους επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες.

Στο μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τη δημιουργία ομάδας κρούσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που εντοπίζεται στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις φορολογικές αρχές

Στις σκέψεις των ιθυνόντων είναι η δημιουργία 15μελούς ομάδας που θα διενεργεί επανελέγχους σε μεγάλες κυρίως υποθέσεις οι οποίες θα επιλέγονται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους και θα δίνει αναφορά απευθείας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Τα μέλη της ομάδας κρούσης που θα στελεχώσουν την ειδική αυτή υπηρεσία θα εκπαιδευτούν προκειμένου να διεξάγουν ελέγχους σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία α΄, β΄ και γ΄ κατηγορίας, ενώ θα έχουν εδικές γνώσεις στις νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, αλλά και η διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του τρόπου διενέργειας των ελέγχων η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει και την περαιτέρω εκπαίδευση των ελεγκτών. Το σύνολο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ, ΠΕΚ ΔΕΚ και ΥΠΕΕ) θα ξανακαθήσει στα θρανία της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία, αλλά και για τις νέες μεθόδους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή