Προπομπός αυξήσεων στα τιμολόγια, η πρόταση διαφορετικών χρεώσεων ανά περιοχές της χώρας

Προπομπός αυξήσεων στα τιμολόγια, η πρόταση διαφορετικών χρεώσεων ανά περιοχές της χώρας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O τομέας της εμπορίας, η Κρήτη και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά αποτελούν τις «μαύρες τρύπες» για τα οικονομικά της ΔΕΗ. O λογιστικός διαχωρισμός δραστηριοτήτων της επιχείρησης που ολοκληρώθηκε για το έτος 2006 ανέδειξε την εμπορία ως τον μοναδικό προβληματικό κλάδο της επιχείρησης με συνολικές ζημιές σε επίπεδο ομίλου 1 δισ. ευρώ περίπου. Στην εμπορία η ΔΕΗ πουλάει ενέργεια ως παραγωγός και εισαγωγέας και αγοράζει ως προμηθευτής στην οριακή τιμή του συστήματος που διαμορφώνεται σε ημερήσια βάση για να τροφοδοτήσει στη συνέχεια τους καταναλωτές σε τιμή που διαμορφώνεται από την κεντρική διοίκηση. H οριακή τιμή συστήματος το 2006 και μέχρι και τον Απρίλιο του 2007 που τροποποιήθηκε ο υπολογισμός της, διαμορφώθηκε σε μηνιαία βάση σε πολύ υψηλές τιμές επιβαρύνοντας αντίστοιχα τα οικονομικά της επιχείρησης. H τροποποίηση που έγινε και ισχύει από 1ης Απριλίου ωφέλησε τη ΔΕΗ, οδήγησε ωστόσο εκτός αγοράς τους χονδρεμπόρους αποκαλύπτοντας το αδιέξοδο της «ημιαπελευθερωμένης αγοράς».

Το σύνολο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα των ορυχείων, της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής εμφανίζονται κερδοφόροι.

Οι μεγάλες πληγές

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «K» και παρουσιάζει σήμερα, προχώρησε εκτός από λογιστικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου και σε τρεις κατηγορίες ακόμη λογιστικού διαχωρισμού, αφού τα κόστη ανά δραστηριότητα διαφοροποιούνται από άλλους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε λογιστικό διαχωρισμό του Διασυνδεδεμένου Συστήματος, της Κρήτης και των λοιπών μη διασυνδεδεμένων νησιών. H Κρήτη και τα λοιπά νησιά αποτελούν μεγάλες πληγές για την επιχείρηση, με συνολική επιβάρυνση 300 εκατ. ευρώ περίπου το 2006. Μόνο η Κρήτη εμφανίζει ζημιά 163 εκατ. ευρώ και στην επιχείρηση εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για αυξητική τάση η οποία συνδέεται με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης σε ενέργεια στη νήσο που είναι πολλαπλάσιος του ετήσιου ρυθμού στο σύνολο της χώρας, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης.

Σχεδόν το σύνολο της κατανάλωσης στην Κρήτη καλύπτεται από την παραγωγή πετρελαϊκών μονάδων ιδιαίτερα κοστοβόρων λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου αλλά και ρυπογόνων.

Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και με τα λοιπά διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία εμφανίζουν συνολικές ζημιές το έτος 2006 ύψους 131 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Για τη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση της Κρήτης και των μη διασυνδεδεμένων νησιών με επιδοτούμενη τιμή κιλοβατώρας, αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας για την οποία θα πρέπει να αποζημιωθεί βάσει του κοινοτικού δικαίου από το ελληνικό Δημόσιο.

Το θέμα της αποζημίωσης από τις εν γένει κοινωφελείς υπηρεσίες έχει ανοίξει ήδη και συζητείται σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η διαφοροποίηση πάντως του τιμολογίου για την Κρήτη, που φέρεται να εισηγείται η ΔΕΗ, θα δημιουργήσει μελλοντικά προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανταγωνισμού, αφού η αύξηση των τιμολογίων δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ φαίνεται να έχει αντιληφθεί με σοβαρή υστέρηση τα οφέλη για την ίδια από την πραγματική απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό. Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ για τους καταναλωτές τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αναπόφευκτη.

Ο λογιστικός διαχωρισμός της ΔΕΗ αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Παρασκευή. Οι μέτοχοι θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν τις νέες τροποποιήσεις του καταστατικού της ΔΕΗ, που περιλαμβάνουν τον διοικητικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε ανταγωνιστικές και μονοπωλιακές και τη δημιουργία δύο αντίστοιχων συμβουλίων διεύθυνσης, καθώς και τη θέσπιση θέσεων αναπληρωτών γενικών διευθυντών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή