Σκληρός ανταγωνισμός για τους καταθέτες ταμιευτηρίου

Σκληρός ανταγωνισμός για τους καταθέτες ταμιευτηρίου

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών με έπαθλο τους καταθέτες ταμιευτηρίου που επανέρχονται στο προσκήνιο, αποτελώντας αντικείμενο διεκδίκησης όχι μόνο για τις μικρές τράπεζες που αναζητούν καταθετική βάση, αλλά και για τις μεγάλες, που στρέφουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους στην πιο αδικημένη κατηγορία πελατών. Με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκεται ήδη στο 4%, η μέση απόδοση ενός απλού λογαριασμού ταμιευτηρίου διαμορφώνεται περίπου στο 1% για ένα μέσο ύψος κατάθεσης 30.000 ευρώ, οδηγώντας πολλούς μικροκαταθέτες στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώνονται περίπου στο 4%.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι ήδη από την αρχή του 2007 οι προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκονται σταθερά πάνω από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, αγγίζοντας τα 78,8 δισ. ευρώ έναντι 75 δισ. ευρώ, που είναι οι τοποθετήσεις των ελληνικών νοικοκυριών στο ταμιευτήριο, με τάση συνεχούς μείωσης. Τραπεζικά στελέχη, αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης ενός μέσου αποταμιευτικού λογαριασμού, συνδέουν το χαμηλό επιτόκιο του ταμιευτηρίου με το υψηλό διαχειριστικό κόστος που επιβαρύνει αυτούς τους λογαριασμούς, που λειτουργούν ως τρεχούμενοι, εξυπηρετώντας καθημερινές ανάγκες. Οι τραπεζίτες διαβλέπουν τη σαφή πλέον ανάγκη να καλυφθεί το κενό που υπάρχει μεταξύ των λογαριασμών ταμιευτηρίου και των προθεσμιακών καταθέσεων, με νέα προϊόντα, που θα έχουν χαρακτηριστικά και από τις δύο βασικές κατηγορίες τοποθετήσεων των ελληνικών νοικοκυριών. Βασική αρχή είναι ο αποταμιευτικός χαρακτήρας, επιτρέποντας παράλληλα περιορισμένο αριθμό κινήσεων, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται με διαχειριστικό κόστος. Ο λόγος που οδηγεί τις τράπεζες σε αυτή την κίνηση είναι προφανής και συνδέεται με το υψηλό κόστος δανεισμού που συνεπάγεται για τις ίδιες, η στροφή των Ελλήνων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το παιχνίδι του ανταγωνισμού στο χώρο του ταμιευτηρίου άνοιξε η Eurobank, με την προώθηση ενός νέου λογαριασμού που ανταμείβει με ελκυστικό επιτόκιο όσους θέλουν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους, διατηρώντας παράλληλα μια στοιχειώδη ευχέρεια στο να μπορούν να αντλήσουν χρήματα από το λογαριασμό τους για τρέχουσες ανάγκες. Το «Αποδοτικό Ταμιευτήριο» προσφέρει απόδοση 3% από το πρώτο ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο καταθέτης δεν θα πραγματοποιήσει πάνω από 3 χρεωστικές κινήσεις το μήνα. Ο λογαριασμός είναι αποταμιευτικός και για το λόγο αυτό δεν συνδέεται με cash card και έτσι ο καταθέτης δεν μπορεί να κάνει αναλήψεις από ΑΤΜ’s. Οι καταθέτες του «Αποδοτικού Ταμιευτηρίου» θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον αριθμό των χρεωστικών κινήσεων που πραγματοποιούν κάθε μήνα, στις οποίες εκτός από τις αναλήψεις στον γκισέ, περιλαμβάνονται και οι πάγιες εντολές π.χ. οι κινήσεις για πληρωμή λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.

Αυτό γιατί η υπέρβαση του ορίου των τριών κινήσεων σημαίνει αυτόματα ότι ο λογαριασμός χάνει για το συγκεκριμένο μήνα το προνόμιο του υψηλού επιτοκίου και εκτοκίζεται με το ισχύον επιτόκιο του απλού ταμιευτηρίου. Η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση στη χώρα, η Εθνική, επέλεξε να απαντήσει, δημιουργώντας ένα νέο λογαριασμό, το «Ευρωπαϊκό Ταμιευτήριο», η απόδοση του οποίου συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Ευρωπαϊκό Ταμιευτήριο προϋποθέτει ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 3.000 ευρώ και επιτρέπει στον πελάτη να πραγματοποιεί 6 χρεωστικές κινήσεις το εξάμηνο, όριο που εάν ξεπεραστεί μετατρέπει το λογαριασμό σε απλό ταμιευτήριο για όλο το συγκεκριμένο εξάμηνο. Η απόδοση του συγκεκριμένου λογαριασμού διαμορφώνεται σήμερα στο 2% για ποσά έως 20.000 ευρώ και κλιμακώνεται στο 2,50% για ποσά από 20.000 έως 150.000 ευρώ και στο 3% για καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ.

Προβάλλοντας το πλεονέκτημα της άμεσης διασύνδεσής τους με το επιτόκιο της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκοί λογαριασμοί εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την πρόταση της αγοράς στην τάση απαξίωσης του απλού ταμιευτηρίου και θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των καταθετών. Ετσι, ανακοινώνοντας ήδη πρώτη την αναπροσαρμογή των επιτοκίων της, η Eurobank προχώρησε και στην αυτόματη αύξηση των επιτοκίων του αντίστοιχου λογαριασμού.

Τα επιτόκια του λογαριασμού «Ευρωπαϊκός Αποταμιευτικός», που τίθενται σε ισχύ από τις 13 Ιουνίου, διαμορφώνονται στο 2% για ποσά έως 15.000 ευρώ, στο 3% για καταθέσεις έως 60.000 ευρώ και στο 3,5% για μεγαλύτερα ποσά.

Για «παίκτες» με γερά νεύρα τα στεγαστικά δάνεια

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται και η μάχη των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια, που παραμένουν η αιχμή του ανταγωνισμού. Οι τράπεζες επιδίδονται σε μάχη εντυπώσεων για την προσέλκυση πελατείας και τη σκυτάλη πήρε αυτή τη φορά η η Alpha Bank, προωθώντας στην αγορά ένα νέο στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 3% για τον πρώτο χρόνο. Το δάνειο επιβαρύνεται στη συνέχεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ (4%) πλέον ενός περιθωρίου, που ξεκινά από 0,80 και φθάνει έως και 1,20 μονάδες. Η κίνηση της Alpha εκδηλώθηκε σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων και συγκεκριμένα λίγο πριν από την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της αύξησης του βασικού της επιτοκίου στο 4%. Η πρωτοβουλία ανέβασε το θερμόμετρο του ανταγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπαρασύρει σε αντίστοιχες κινήσεις και άλλες τράπεζες. Ωφελημένοι δεν είναι άλλοι από τους Ελληνες δανειολήπτες, οι οποίοι παρά την ανοδική τάση των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για ένα έτος για την αγορά στέγης, τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, αυξήθηκε μόλις κατά 0,14 μονάδες, από το 3,92% τον Ιανουάριο του 2006 στο 4,06% τον Απρίλιο του 2007. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι τράπεζες απορρόφησαν στο μεγαλύτερο μέρος της την αύξηση των 2 μονάδων που αποφάσισε η ΕΚΤ, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους που εισπράττουν, από τις 2 – 2,5 μονάδες που ήταν ενάμιση χρόνο πριν, στη 1 μονάδα σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή