Δ΄ ΚΠΣ: τέλη Ιουλίου η έγκριση των έργων

Δ΄ ΚΠΣ: τέλη Ιουλίου η έγκριση των έργων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έγκριση των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), γνωστού ως Δ΄ ΚΠΣ, ενώ με παράλληλες διαδικασίες προχωρά η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για τους νέους μηχανισμούς διαχείρισης και ελέγχου του πακέτου. Στο υπουργείο Οικονομίας φιλοδοξούν ότι η έγκριση των προγραμμάτων με την υπογραφή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θα ενσωματώνει τον κανονισμό με βάση τον οποίο θα υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ, το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, που ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Η έγκαιρη ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» καθώς σε κάθε περίπτωση η ψήφισή του αναμένεται είτε στο πρώτο θερινό τμήμα, δηλαδή τον Ιούλιο είτε στο δεύτερο, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Στο υπουργείο Οικονομίας έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων που είχε ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρήστος Φώλιας με τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους των ΟΤΑ από τις οποίες κρίθηκαν οι αλλαγές που θα γίνουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Η βασικότερη αλλαγή που συμφωνήθηκε είναι η παραμονή της αρμοδιότητας έγκρισης των έργων στις περιφέρειες και ουσιαστικά η απάλειψη της ρύθμισης που προέβλεπε την υπαγωγή της σχετικής αρμοδιότητας στο υπουργείο Οικονομίας. Εκτός από την ουσιαστική έναρξη του ΕΣΠΑ, κρίσιμο θέμα παραμένει η πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ. Με δεδομένο το υψηλό ποσοστό νομικών δεσμεύσεων που εμφανίζουν ορισμένα περιφερειακά προγράμματα, ξεπερνώντας το 100% των πόρων που έχουν δεσμεύσει, οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα ένταξης έργων άνω των 3 εκατ. ευρώ, στο Δ΄ ΚΠΣ. Το Σχέδιο Δράσης που έχει εκπονηθεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών θα συζητηθεί στις 25 και 26 Ιουνίου, κατά τη διήμερο συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή