Η Ελλάδα χάνει έδαφος στην εξέλιξη της Ερευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Η Ελλάδα χάνει έδαφος στην εξέλιξη της Ερευνας και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη- και πολύ περισσότερο η Ελλάδα -όχι μόνον δεν πετυχαίνουν τον στόχο της Λισσαβώνας σε ό,τι αφορά την Ερευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη (Ε&ΤΑ), αλλά χάνει έδαφος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Γενική Διεύθυνση Ερευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η δαπάνη σε Ε&ΤΑ στην Ε.Ε. των «27» (1,84% επί του ΑΕΠ), έχει παραμείνει στα επίπεδα του 1995, όταν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία, δαπανούν όλο και περισσότερα κεφάλαια στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον ιδιωτικό τομέα στην Ε.Ε. ότι δαπανά όλο και λιγότερο σε Ε&ΤΑ εκπέμποντας το μήνυμα ότι «η χαμηλή ιδιωτική δαπάνη σε Ε&ΤΑ απειλεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Γνώσης».

Υποχώρηση

Η Ελλάδα συνιστώντας μια αμελητέα ποσότητα στην Ε.Ε. -τουλάχιστον στον τομέα της Ε&ΤΑ- όχι μόνον εμφανίζεται εκ νέου ουραγός, αλλά, σύμφωνα με τη αρμόδια Γ.Δ. της Επιτροπής, την περίοδο 2000 – 2005, υποχώρησε ακόμη περισσότερο, εμφανίζοντας μέση ετήσια υποχώρηση κατά 1% στις δαπάνες Ε&ΤΑ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες Ε&ΤΑ στην Ελλάδα ανέρχονται στο 0,6% -περίπου στο 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου- και έχοντας από μπροστά της την Τουρκία (0,67%).

Η έρευνα στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία είναι «κρατικοδίατη» και επιχορηγούμενη από το εξωτερικό (δηλαδή την Ε.Ε.), ενώ μόλις το 28% των δαπανών Ε&ΤΑ που πραγματοποιούνται στη χώρα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, η παρουσία των επενδύσεων venture capital στη χώρα είναι σχεδόν μηδενική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν η τάση που διαμορφώθηκε στην περίοδο 2000 – 2005 σε ό,τι αφορά την ένταση της έρευνας & τεχνολογίας, τότε μέχρι το 2010, η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 1,80%, έναντι του 2,60% που ήταν ο στόχος της Στρατηγικής της Λισσαβώνας.

Το χειρότερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η ίδια, είναι ότι στα επόμενα 5 χρόνια με παγιωμένη την κατάσταση αυτή, η Ευρώπη δεν θα υστερεί μόνον έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αλλά και χωρών όπως η Κίνα, η Κορέα και ίσως και η Ινδία στο απώτερο μέλλον.

Περιφερειακή τεχνολογική ανάπτυξη

Θεσσαλονικη. Την επίσημη έναρξη του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφας. Στον Πόλο Καινοτομίας -ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 4,062 εκατ. ευρώ- θα συμμετάσχουν 70 φορείς που θα αναπτύξουν σχέδια στους τομείς του ευρυζωνικού Ιντερνετ, των τηλεπικοινωνιών και του λογισμικού. Περιλαμβάνει 26 ενέργειες που αφορούν κοινοπραξίες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, περιφερειακές τεχνολογικές πλατφόρμες και οριζόντιες δραστηριότητες. «Αργήσαμε πολύ. Επρεπε να είχαμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση ήδη από τη δεκαετία του ’80. Μπορούμε, όμως, ακόμα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας και αναφέρθηκε στην απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας για συνέργειες ανάμεσα στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή