Μείωση της αξίας των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Μάιο

Μείωση της αξίας των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον Μάιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των αποδόσεων στις βραχυπρόθεσμες περιόδους σημειώθηκε στην ελληνική αγορά ομολόγων τον Μάιο, αντικατοπτρίζοντας τις εκτιμήσεις των επενδυτών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 3ετές ομόλογο αναφοράς κατέγραψε αύξηση της απόδοσής του κατά 21 μονάδες βάσης (bps), σε 4,44% στο τέλος Μαΐου από 4,23% στο τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς τίτλου αναφοράς αυξήθηκε περίπου κατά 12 bps σε 4,84% από 4,71%. Επίσης, μειώθηκε η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 3ετούς και του 30ετούς ομολόγου στις 40 μονάδες βάσεις, έναντι 48 μονάδων τον Απρίλιο. Η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης, μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς τίτλου αναφοράς, διαμορφώθηκε στα 23 bps από 24 bps στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Περί τα τέλη Μαΐου εκδόθηκε, μέσω κοινοπραξίας, ένα νέο 15ετές ομόλογο λήξης 20/3/2024 και με κουπόνι 4,70%. Η απόδοσή του από 4,73% στις 24 Μαΐου, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής του στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), διαμορφώθηκε σε 4,76% στις 31 Μαΐου.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε 56,56 δισ. ευρώ τον Μάιο από 58,98 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 51,10 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2006. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,69 δισ. ευρώ από 3,10 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε ομολογιακούς τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια 7 έως 15 έτη, οι οποίοι και απορρόφησαν 32,49 δισ. ευρώ, ή το 57% της συνολικής αξίας των συναλλαγών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο αναφοράς καταγράφοντας συναλλαγές αξίας 20 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο σε δραστηριότητα ακολούθησε το 10ετές λήξεως 20.07.2016 με 7,5 δισ. ευρώ. Τέλος, από τις 10.049 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ το μήνα αυτό, το 50,4% αφορούσαν εντολές αγοράς και το 49,6% εντολές πώλησης.

Διεθνείς αγορές

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον προηγούμενο μήνα επικράτησε αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές των κρατικών ομολόγων με τις τιμές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και τις αποδόσεις να φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια κυρίως της αυξανόμενης αβεβαιότητας των επενδυτών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής τόσο στις Ην. Πολιτείες όσο και στην Ευρωζώνη. Τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθwηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα ενίσχυσαν την άποψη των επενδυτών για τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και επιβεβαίωσαν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή