Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την «Προστασία του καταναλωτή»

Διαξιφισμοί κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την «Προστασία του καταναλωτή»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κριτική που επεκτάθηκε στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημαδεύτηκε η καταγραφή αρνητικής στάσης του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την «Προστασία του Καταναλωτή», η συζήτηση επί του οποίου άρχισε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Υπάρχουν αδυναμίες»

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει την αγορά ανεξέλεγκτη. Ο καταναλωτής αισθάνεται σήμερα απροστάτευτος, βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν διαρκώς», υπογράμμισε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τόνια Αντωνίου, και χαρακτήρισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο «κρατικίστικο, που επιχειρεί να χειραγωγήσει τα κινήματα του καταναλωτή». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από νομικοτεχνικά προβληματικές ρυθμίσεις, που προκαλούν οπισθοχωρήσεις από τα μέχρι σήμερα κεκτημένα. «Υπάρχουν αδυναμίες, κενά και ατολμίες» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική «οι ελάχιστοι «έχοντες» θα ευδοκιμούν και όλοι οι άλλοι θα βρίσκονται στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια».

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας υποστήριξε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς την τριετία της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. είναι συχνότεροι και αποτελεσματικότεροι, συγκριτικώς με όσα γίνονταν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Ο κ. Σιούφας απέρριψε τον χαρακτηρισμό «κρατικίστικο» που αποδόθηκε στο νομοσχέδιο, για να συμπληρώσει πως «με αφορισμούς δεν γίνεται νομοθετική εργασία. Αν πιστεύετε» συνέχισε, «ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, είμαι έτοιμος να αποδεχθώ προτάσεις».

Ρυθμίσεις

Ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος κ. Π. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «θωρακίζεται αποτελεσματικά ο καταναλωτής και αντιμετωπίζονται τα κενά του προηγούμενου (υφιστάμενου) νόμου».

Η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ελπίδα Παντελάκη, μεταξύ άλλων, έθιξε και το ζήτημα της προστασίας των παιδιών από τις διαφημίσεις, ενώ προσέθεσε και τη δική της φωνή στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο του ΕΦΕΤ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει τον ελεγκτικό ρόλο και την ισχύ του ΕΦΕΤ, μεταβιβάζοντας αρμοδιότητές του, με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα, σε άλλα υπουργεία (Γεωργίας, Υγείας). Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν αποδυναμώνει τον ΕΦΕΤ.

Πολλοί ομιλητές, τέλος, έθεσαν και θέμα προστασίας των καταναλωτών από τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή