ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομικοί δαίδαλοι για την υπόθεση του «καρτέλ γάλακτος»

Εμπλοκή στην υπόθεση του «καρτέλ του γάλακτος» ενδεχομένως να δημιουργήσει η εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας κ. Παναγιώτας Καρλή εφόσον γίνει δεκτή. Η εισηγήτρια θα προτείνει ενώπιον του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας Vivartia (προήλθε από την απορρόφηση θυγατρικών της εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η «Δέλτα») η οποία ζητεί να ακυρωθεί ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οπως υποστηρίζει η Vivartia η μεταβολή του κανονισμού έγινε, ενώ εκκρεμούσε η υπόθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γεγονός που προσβάλλει τα συνταγματικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2006 διενεργήθηκε έρευνα στις γαλακτοβιομηχανίες όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις και παραλείψεις. Για τον λόγο αυτό η γενική διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισηγήθηκε τότε την επιβολή προστίμων και μέτρων εις βάρος των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με την εισήγηση, ζητείτο να παύσει η συμφωνία της ΔΕΛΤΑ και αλυσίδας σούπερ μάρκετ για τον καθορισμό των τιμών πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων και να επιβληθούν πρόστιμα για μη γνωστοποίηση των συμβάσεων εργασίας με τους διανομείς.

Η Vivartia κλήθηκε στις 8.2.2007 να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά η ημερομηνία μεταφέρθηκε ένα μήνα μετά, στις 22.3.2007, εξαιτίας του νέου κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο νέος αυτός κανονισμός συντάχθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κατά πληροφορίες, η Σύμβουλος Επικρατείας προτίθεται να εισηγηθεί να γίνει δεκτή η προσφυγή της Vivartia, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση.