Το Δημόσιο δανείζεται 3 δισ. τον μήνα

Το Δημόσιο δανείζεται 3 δισ. τον μήνα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά σκιά ρίχνει πάνω στη χώρα το δημόσιο χρέος, για το οποίο μίλησε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, με αφορμή συζήτηση για τα ομόλογα. Οπως ανέφερε ο ίδιος, το 2007 το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει για τη λειτουργία του περίπου 88 δισ. ευρώ. Απ’ όλα τα έσοδα (μερίσματα, φόροι, Ε.Ε.), συνέχισε, θα εισπράξει 53 δισ. ευρώ και τη διαφορά που υπάρχει, τα 35 δισ., η χώρα θα τα δανειστεί. Το ισόποσο δηλαδή δανεισμού 3 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Ο ίδιος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Στα 35 δισ. δανεισμού κάθε χρόνο, 1% είναι εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ, για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κοινωνικές δαπάνες. Το ένα εκατοστό του 1% είναι 3,5 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση, για να μπορούμε να ενισχύσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη». Τα 88 δισ. ευρώ που απαιτεί κατά το 2007 η λειτουργία του ελληνικού κράτους αφορούν τα εξής: Για μισθούς – συντάξεις θα απαιτηθούν 20,7 δισ. ευρώ. Για επιδόματα πρόνοιας και λοιπές επιχορηγήσεις 3 δισ., για μετακινήσεις, προμήθειες και άλλες λειτουργικές δαπάνες 2,5 δισ., για αποδόσεις στην Ε.Ε. 2,4 δισ., για επιδοτήσεις στη γεωργία 0,7 δισ., για νέα προγράμματα και έκτακτες δαπάνες 0,2 δισ., για εξοπλιστικά προγράμματα 1,7 δισ., για δημόσιες επενδύσεις 8,8 δισ., για τόκους 9,8 δισ. και για χρεολύσια 24,3 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα παντως με στοιχεία που ο ίδιος είχε δημοσιοποιήσει παλαιότερα στη Βουλή, το συνολικό ύψος του χρέους ανέρχεται στα 694 δισ. ευρώ και αναλύεται ως εξής: 226 δισ. ευρώ το χρέος της κεντρικής διοίκησης, 76 δισ. ευρώ το χρέος των νοικοκυριών, 92 δισ. ευρώ το χρέος των επιχειρήσεων και πάνω από 300 δισ. ευρώ τα χρέη των ασφαλιστικών φορέων.

Μόνο για τους τόκους του δημοσίου χρέους το 2007 κατά θα πληρώσουμε:

– Περισσότερα απ’ όσα ξοδεύουμε για όλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

– Περισσότερα απ’ όσα δίνουμε για τις επιχορηγήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

– Τριπλάσια απ’ όσα δίνουμε για όλους τους μισθούς, τις εφημερίες και όλες τις παροχές όλου του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή