Επιζήμιες καθυστερήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

Επιζήμιες καθυστερήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα έργα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική καθυστέρηση στα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία καταδεικνύουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Στο τέλος Μαΐου από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ συνολικού ύψους 6,35 δισ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί δαπάνες 1,43 δισ. ευρώ ή μόλις το 22,5% των συνολικών πιστώσεων. Αντίθετα, οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ ανέρχονταν σε 1,05 δισ. ευρώ ή στο 44% των συνολικών πιστώσεων (2,4 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία δεν υλοποιούνται με τους ρυθμούς που απαιτούν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ αυτά που χρηματοδοτούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους, συνήθως μικρά και μη επιλέξιμα, τα οποία δεν υλοποιούνται με το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων, «τρέχουν» ταχύτερα.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και για τις ανάγκες υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων του Γ΄ και του Δ΄ ΚΠΣ, το υπουργείο Οικονομίας είχε μειώσει, φέτος, το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ κατά 7,7%, στα 2,4 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ το 2006. Παράλληλα, είχε αυξήσει το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος κατά 15,5%, στα 6,35 δισ. ευρώ, από 5,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να επιταχυνθούν σημαντικά οι ρυθμοί υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων για να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. «Οι πιστώσεις υπάρχουν. Οι φορείς δεν έχουν παρά να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον υπάρχουν, για να πληρωθούν», λένε στη πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν γίνονται δαπάνες, επειδή δεν προχωρούν τα έργα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στο τέλος Μαΐου είχαν απορροφηθεί 19,6 δισ. ευρώ ή το 61% των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ που ανέρχονται σε 32,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έως το τέλος του 2008 απομένει να ολοκληρωθούν έργα συνολικού ύψους 12,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή