Με 4,17 δισ. ενισχύονται οι περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης

Με 4,17 δισ. ενισχύονται οι περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόροι ύψους 4,17 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εθνικά κονδύλια) θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης στο διάστημα 2007 – 2013, από το Δ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική ημερίδα που οργανώθηκε στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μίλησε στην εκδήλωση και παρουσίασε τους άξονες των προσπαθειών που έγιναν και γίνονται.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

1) Δόθηκε έμφαση στην αποτελεσματική υλοποίηση των υποδομών που χρειάζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Επιταχύνθηκε σημαντικά η υλοποίηση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ. Η υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που τον Μάρτιο του 2004, έπειτα από 50 μήνες εφαρμογής, βρισκόταν στο 15,2%, στο τέλος Μαΐου 2007 έφτασε το 60,1%. Μεγάλα έργα ξεκόλλησαν. Προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς, όπως:

– Μεγάλα τμήματα της Εγνατίας Οδού. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η περιοχή καθίσταται κομβικό σημείο του εμπορίου Ανατολής – Δύσης.

– Ο κάθετος άξονας Αρδανίου – Ορμενίου της Εγνατίας που συμπληρώνει τις ανάγκες του εμπορίου και της βιομηχανίας για σύγχρονες υποδομές.

2) Ενισχύεται η Επιχειρηματικότητα. Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 35% στο 25% για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ και από το 25% στο 20% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Με τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου 3299/2004. Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είχαν εγκριθεί, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 270 επενδυτικά σχέδια ύψους 468 εκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν 1.130 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας.

3) Προωθείται η δημιουργία υποδομών μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχουν ήδη εγκριθεί 9 έργα συνολικού ύψους 82,4 εκατομμυρίων ευρώ (σχολεία, πυροσβεστικοί και αστυνομικοί σταθμοί, συστήματα ασφαλείας λιμένα Αλεξανδρούπολης).

4) Στηρίζονται ουσιαστικά οι εξαγωγείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ώστε να κατακτήσουν νέες αγορές.

5) Προωθούνται οι νέες τεχνολογίες με τη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή