Τα τραπεζικά δάνεια απασχόλησαν -πάλι- τη Βουλή

Τα τραπεζικά δάνεια απασχόλησαν -πάλι- τη Βουλή

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάταξη του νομοσχεδίου για την «Προστασία του Καταναλωτή», μέσω της οποίας προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις απαγόρευση κατάσχεσης από τις τράπεζες της μόνης κύριας κατοικίας πολίτη για χρέος μέχρι 10.000 ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο μακράς συζήτησης χθες, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μεταξύ βουλευτών, ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων. Ο εκπρόσωπος των τραπεζών κ. Γκόρτζος εξέφρασε ουσιαστικά την αντίρρηση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτή τη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι η έγκρισή της «θα δημιουργήσει ισχυρότατο κίνητρο σε κακόβουλους καταναλωτές» να συνάψουν δάνεια με αρκετές τράπεζες και να αρνηθούν την αποπληρωμή τους, ως έχοντες μόνο μία κύρια κατοικία. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατευθούν όσοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία και σημείωσε ότι έπειτα από συζήτηση θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή διατύπωση της διάταξης. Μεταξύ άλλων δε, ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η αναζήτηση τρόπου έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με δικαστικά έξοδα, που συνεπάγονται οι διαδικασίες απόδειξης της αδυναμίας τους να καταβάλουν το χρέος τους μέχρι 10.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση της οικίας τους.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου καθώς και βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, καταλόγισαν ευθύνες στις τράπεζες αναφορικά με την ευκολία με την οποία χορηγούν δάνεια στους πολίτες, ενώ μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΝ κ. Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι ακόμη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη καθιστά «ισχνό» το ακατάσχετο. Εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που έλαβαν τον λόγο, υπογράμμισαν ότι οι πολίτες πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά από τις τραπεζικές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα έγινε λόγος και για τα υπερκέρδη των τραπεζών στη χώρα μας. «Είναι βουλιαγμένα τα ελληνικά νοικοκυριά στην Ελλάδα», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ελπίδα Παντελάκη. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να απαγορευθούν οι διαφημίσεις «σκουπιδοτροφίμων», δηλαδή τροφίμων που προκαλούν παχυσαρκία στα παιδιά. Ενστάσεις εκφράστηκαν, επίσης, από εκπροσώπους καταναλωτικών Οργανώσεων, όσον αφορά τις διαδικασίες που διέπουν την «πιστοποίηση» και τις επιχορηγήσεις των αρμοδίων Ενώσεων Καταναλωτών, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τη λειτουργία των Ινστιτούτων Αδυνατίσματος, ενώ παράλληλα ζητήθηκε η θέσπιση αυστηρότερων μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, καθώς και η πρόβλεψη για άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τους προμηθευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή