Ενισχύονται με 2,26 εκατ. οι πολιτικές απασχόλησης

Ενισχύονται με 2,26 εκατ. οι πολιτικές απασχόλησης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία σημαντική πολιτική συμφωνία για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» στο οποίο θα εισρεύσουν 2,26 εκατομμύρια ευρώ από τα Κοινοτικά Ταμεία την περίοδο 2007-2013», κατέληξαν χθες στην Αθήνα, ο κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Βασ. Μαγγίνας.

Δύο από τα πλέον ακανθώδη θέματα της συμφωνίας, που αφορούν τη μετάβαση του ΟΑΕΔ σε μία νέα εποχή, ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Απασχόλησης, παρουσία και του επιτρόπου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης. Μια διαπραγμάτευση αρκετά δύσκολη, με έντονο παρασκήνιο που καθιστούσε εξαιρετικά παρακινδυνευμένες τις προβλέψεις μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνάντησης των δύο πολιτικών. O κ. Μαγγίνας βρέθηκε υπό την πίεση και των κοινοτικών (που δεν κρύβουν τη δυσπιστία τους απέναντι στις υποσχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ) αλλά και του κομματικού κατεστημένου που τον προέτρεπε να αναβάλει τη συμφωνία. Ωστόσο δεν ενέδωσε επιλέγοντας ένα σταδιακό άνοιγμα του Οργανισμού στην αγορά.

Οι δύο θυγατρικές

Κατ’ αρχάς, οι δύο θυγατρικές εταιρείες του ΟΑΕΔ (Παρατηρητήριο Απασχόλησης και Επαγγελματική Κατάρτιση) αποσπώνται από τον Οργανισμό. Αυτονομούνται και τίθενται υπό την εποπτεία του υπουργείου Απασχόλησης. Ασαφές παραμένει εάν θα παραμείνουν στο νομικό καθεστώς των ΔΕΚΟ. Πάντως, ο κ. Μαγγίνας δήλωσε ότι θα επιλεγεί εκείνη η νομική μορφή που θα εξυπηρετεί καλύτερα την αποτελεσματική τους λειτουργία.

Η δεύτερη και σημαντική μεταβολή αφορά τη σταδιακή εκχώρηση μεριδίου στον τομέα της απασχόλησης και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα ο ΟΑΕΔ. Οπως δήλωσε ο κ. Μαγγίνας «ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την υποχρέωση, υπό όρους και προϋποθέσεις, να προωθήσει συμβόλαια ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε άλλους φορείς». Σε αυτούς περιλαμβάνονται «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς του ευρύτερου ιδιωτικού φορέα».

Για να μπορέσουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς να έχουν πρόσβαση σε επιδοτούμενες δράσεις ενεργητικών πολιτικών, ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πύλης με στοιχεία που θα βοηθούν στη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. H διαδικτυακή πύλη πρέπει να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 και οι φορείς που θα ενταχθούν σε αυτήν θα μπορούν να διεκδικούν από τον Οργανισμό συμβόλαια για ενεργητικές πολιτικές.

Παρότι ο ΟΑΕΔ παραμένει στρατηγικός βραχίονας, τα τρία συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δημιουργούν προϋποθέσεις αποσύνδεσης των πολιτικών και των προγραμμάτων του από τις εκάστοτε κομματικές εξυπηρετήσεις. Επιπλέον, για πρώτη φορά, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από χρηματοδοτικές ροές οι οποίες θα εξαρτηθούν από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Απασχόλησης δεσμεύτηκε για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ενηλίκων στην κατάρτιση από το 1,8% που είναι σήμερα στο 6% και του ποσοστού των εργαζομένων από το 0,9% στο 7%. Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές πρέπει να να φτάσουν το 25%, ενώ οι άνεργοι από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρέπει να φτάσουν το 15% από το 9% που είναι σήμερα.

Αγορά εργασίας

Χθες ο κ. Σπίντλα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στα θέματα της αγοράς εργασίας. «H εξέλιξη στην αγορά εργασίας μπορεί να γίνει εμπόδιο στην πρόοδο μακροχρόνια» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση παραμένει χαμηλό». Ταυτοχρόνως, επισήμανε τον «κατακερματισμό στην αγορά εργασίας», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αξιολογεί τον ΟΑΕΔ, χαρακτήρισε «αδύναμο το σχέδιό του για τη διά βίου μάθηση».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης συνδέεται και με την παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, τόνισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την κοινωνική ασφάλιση. «Το ασφαλιστικό είναι ένα εθνικό πρόβλημα» είπε ο κ. Μαγγίνας, επαναλαμβάνοντας ότι έως τη διεξαγωγή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή