Hedge funds: τα πέντε χτυπήματα στην ελληνική αγορά

Hedge funds: τα πέντε χτυπήματα στην ελληνική αγορά

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οικογενειακός χαρακτήρας των ελληνικών επιχειρήσεων και οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων που δεν ξεπερνούν το 1-1,5 δισ. ευρώ (εκτός τραπεζών), αποτελούν το ανάχωμα στις επιθετικές ορέξεις των hedge funds και των private equity firms που δεν έχουν μέχρι σήμερα σημαντική παρουσία στην Ελλάδα.

Τα hedge funds (αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) και τα private equity firms (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια) εκτιμάται ότι μόνο για φέτος θα αντλήσουν παγκοσμίως περισσότερα από 240 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα κατά 9% σε σχέση με το 2006 μέσω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Εκτιμάται πως η παγκόσμια βιομηχανία των hedge funds διαχειρίζεται πλέον κεφάλαια ύψους περίπου ενός τρισ. ευρώ. Οι εκρηκτικοί αυτοί ρυθμοί αύξησης οδήγησαν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του ομίλου των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) να ανακοινώσουν κατά την τελευταία συνάντησή τους στην πόλη Εσεν της Γερμανίας, ότι απαιτείται «επαγρύπνηση» από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Διότι οι επενδυτικές στρατηγικές των hedge funds βασίζονται κατεξοχήν στο δανεικό χρήμα.

Η νέα μόδα της τελευταίας διετίας δεν φαίνεται να ευδοκιμεί στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή, καθώς εάν εξαιρέσουμε όπως θα περιγράψουμε στη συνέχεια τις περιπτώσεις της Hyatt, της Forthnet, της μη εισηγμένης ΤΙΜ που εξαγοράσθηκε εκ νέου και μετονομάσθηκε σε Wind, της Αxon-Εuromedica, αλλά και πολύ πρόσφατα της AegeaAirlines, δεν έχουμε πολλές περιπτώσεις εισόδου hedge funds και private equity firms στις επιχειρήσεις.

Τα μεγαλύτερα funds of funds -ως τέτοια προσδιορίζονται όσα έχουν υπό διαχείριση αξίες περισσότερες του 1 δισ. δολαρίων- τώρα ελέγχουν αξίες ύψους 820 δισ. δολαρίων. Η έρευνα της InvestHegde προσδιόρισε 142 funds -του ενός δισ. δολαρίων- από 135 που ήταν το 2005. Από αυτά, 21 funds of funds έχουν υπό διαχείριση αξίες περισσότερες των 10 δισ. δολαρίων, ενώ η UBS αναδύθηκε ως το μεγαλύτερο fund of hedge funds του κόσμου.

Παράλληλα η συμμετοχή των ξένων μεγάλων επενδυτικών οίκων στο μετοχικό κεφάλαιο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών μεταφράζεται συνολικά σε περίπου 17 δισ. ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό περίπου τα 3,5 δισ. ευρώ κατέχουν διεθνή funds, όπως οι Merrill Lynch, MorgaStanley, UBS, Barclays, GoldmaSachs, Dubai Investment Group, Commerzbank κ.ά.

Στη περίπτωση της Hyatt θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2006, με επιστολή τους στην Ε.Κ., τρία hedge funds-μέτοχοι της Hyatt τόνιζαν ότι η BC Partners επιχειρεί να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Οπως είχε αναφέρει και δημοσίευμα των «Financial Times», τα τρία funds που ελέγχουν το 12,6% της εισηγμένης είναι τα HalcyoAsset management, York Capital και ΑΒΝ Αmro Asset management και στην επιστολή εκφράζουν προβληματισμό για τις τακτικές που ακολουθεί η BC Ρartners.

Σύμφωνα πάντα με τους «Financial Times», η BCP η οποία ελέγχει ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 81% στην Hyatt, προσπαθεί να αναγκάσει τους μετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους. Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι τέτοιο είναι αναγκαστικό μόνο εάν η προσφορά γίνει αποδεκτή από ένα ποσοστό 90-95% των μετόχων.

Στο θέμα της Forthnet, οι τρεις βασικοί μέτοχοι, Novator Equities, Cycladic Catalyst Master Fund και Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, προχώρησαν στις 11 Ιανουαρίου 2007 σε placement μετοχών ποσοστού 9,1% του μετοχικού της κεφαλαίου σε ξένους και Ελληνες θεσμικούς, προκειμένου να αυξήσουν τη διασπορά και την εμπορευσιμότητα των μετοχών της.

Στον Ομιλο Λιακουνάκου, ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου η σύναψη συμφωνίας εισόδου funds της Noonday Asset Management του ομίλου Faralloστο μετοχικό κεφάλαιο της Εuromedica.

Βάσει της συμφωνίας τα funds των Noonday Asset Management και της Faralloθα καταβάλουν 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα τα καλύψει η ΑxoΣυμμετοχών.

Για την επένδυσή του στη Euromedica -την πρώτη στην Ελλάδα- o όμιλος Νoonday-Faralloσυνέστησε μια νέα εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία HealthCare Investors LLC, η οποία θα είναι και ο μέτοχος της Εuromedica.

Ηδη ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Euromedica, στην οποία η διοίκηση θα προτείνει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ με μερική παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης. Θα προταθεί να εκδοθούν συνολικά 7,5 εκατομμύρια νέες μετοχές οι οποίες θα διατεθούν προς 8 ευρώ εκάστη.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των hedge funds αλλά και των private equity firms αρκετές εισηγμένες που οι κεφαλαιοποιήσεις τους ξεπερνούν ή φθάνουν το 1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας, όπως είναι η Σαράντης, η Φουρλής, η Σιδενόρ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή