«Αγορά κατοικίας: τάσεις και επενδυτικές ευκαιρίες»

«Αγορά κατοικίας: τάσεις και επενδυτικές ευκαιρίες»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σπίτι μου, σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου.» Είναι μια φράση που δείχνει πόσο συναισθηματικά συνδεδεμένοι είμαστε με την κατοικία μας. Είναι ο χώρος που μεγαλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας και με τον οποίο συνδέουμε ένα μεγάλο τμήμα των αναμνήσεών μας. Πέρα από το συναισθηματικό κόσμο, η κατοικία βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομίας. Η οικοδομή επηρεάζει το εισόδημα πλειάδας εργαζομένων είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσα από διάφορες συμπληρωματικές δαπάνες.

Το βιβλίο «Αγορά κατοικίας: τάσεις και επενδυτικές ευκαιρίες» των κ. Νικόλαου Καραμούζη και Γκίκα Χαρδούβελη από τις εκδόσεις Σάκκουλα, ανοίγει ένα παράθυρο στο κομμάτι αυτό της οικονομίας. Παρουσιάζει στον αναγνώστη μια σφαιρική εικόνα της αγοράς ακινήτων και των τάσεων που επικρατούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά από άρθρα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όχι μόνο ειδικών από τον επαγγελματικό χώρο των ακινήτων και των χρηματοοικονομικών επενδύσεων, αλλά και ερευνητών από πανεπιστήμια, κεντρικές τράπεζες και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η έκδοση περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες:

– Η πρώτη έχει τίτλο «Αγορά ακινήτων και μακροοικονομία», και η ανάλυση επικεντρώνεται στην αλληλεξάρτηση μεταξύ της αγοράς ακινήτων και της συνολικής οικονομίας.

– Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στην «Αγορά ακινήτων στην Ελλάδα». Σε αυτήν αναλύονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων.

– Η τρίτη ενότητα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα «Είναι υπερτιμημένες οι αγορές ακινήτων;» Με τη βοήθεια συγκεκριμένων υποδειγμάτων διερευνάται η ύπαρξη φαινόμενων υπερτίμησης σε επιλεγμένες αγορές ακινήτων, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

– Η τέταρτη θεματική ενότητα με τίτλο «Χρηματοοικονομικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων» παραθέτει τα χαρακτηριστικά των εναλλακτικών μορφών χρηματοοικονομικών επενδύσεων και επιχειρεί τη συγκριτική ανάλυσή τους.

Μια σειρά από δεδομένα, που παρατίθενται στο βιβλίο, παρουσιάζουν ανάγλυφα την Ελληνική πραγματικότητα και νομίζω ότι είναι σκόπιμο να αναφερθούν.

– Τα ακίνητα αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο των νοικοκυριών, αφού συνήθως αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική επένδυση. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο, το πρώτο τρίμηνο του 2005 το 82% του πλούτου των νοικοκυριών ήταν τοποθετημένο σε ακίνητα, το 15% σε τραπεζικές καταθέσεις και μόνο το 3% στο Χρηματιστήριο και άλλες επενδύσεις.

– Η άμεση σχέση του Ελληνα με την κατοικία φαίνεται και από το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.-15 μετά την Ισπανία. Το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 80%. Μάλιστα, στις αγροτικές περιοχές, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης φτάνει το 97%.

– Η σημασία της κατοικίας για το ελληνικό νοικοκυριό ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια μετά την απελευθέρωση της στεγαστικής πίστης, καθώς και τη δραματική πτώση των επιτοκίων, που συνόδεψε την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Το σύνολο των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας αυξήθηκε από 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2000 σε 25% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2006. Υπάρχουν μάλιστα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω επέκτασης.

– Μεγάλη σημασία αποκτά σταδιακά στην Ελλάδα και η αγορά επαγγελματικών ακινήτων λόγω του έντονου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για επενδύσεις στην αγορά επαγγελματικής στέγης.

* Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης είναι καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή