Οι 19 καινοτομίες στον νόμο για πάταξη της φοροδιαφυγής

Οι 19 καινοτομίες στον νόμο για πάταξη της φοροδιαφυγής

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωση φόρου 40% για εργασίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και ελαιοχρωματιστών παρέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στην κυβερνητική επιτροπή. Παρέχεται επίσης διετής φορολογική ασυλία στις επιχειρήσεις που αποκαλύπτουν διεφθαρμένους εφοριακούς, καθώς και μειωμένες ποινές στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις. Επίσης, θα θεσπιστεί νέο σύστημα ποινών (point system) που θα επιβάλλεται στους υπότροπους φοροφυγάδες. Παράλληλα το υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επαναξιολογήσει το πλήθος των φοροαπαλλαγών.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου νόμου στην κυβερνητική επιτροπή, υπογραμμίζοντας «ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η φορολογική δικαιοσύνη ήταν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον αποδεικνύεται έμπρακτα, ότι αντιμετωπίζουμε με πράξεις και όχι με ευχολόγια, όπως στο παρελθόν, τη φοροδιαφυγή».

Οι τρεις άξονες του σχεδίου νόμου που ανακοινώθηκαν στοχεύουν:

– Στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών και των φορολογικών οργάνων απέναντι στη φοροδιαφυγή.

– Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αντικειμενικότητας των φορολογικών ελέγχων.

– Στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για τη λήψη φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που παρουσιάστηκαν χθες, οι νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά από τις ελεγκτικές αρχές. Θα απολαμβάνουν μειωμένα πρόστιμα και μειωμένες προσαυξήσεις, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις, ενώ για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης που έκαναν από το δηλωθέν εισόδημα.

Οι πόροι που θ’ αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα διοχετευθούν όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα τόνισε ότι: «κάθε φορά που ένας πολίτης δεν ζητάει απόδειξη κάτι θα λείψει. Ενα σχολείο, ένα νοσοκομείο. Κάποιο επίδομα προς κάποιον που έχει ανάγκη δεν θα μπορέσει να αυξηθεί».

Ειδικότερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή θα προβλέπει:

1. Χαμηλές ποινές και πρόστιμα στις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. διπλά βιβλία, πλαστά στοιχεία κ.λπ).

2. Εκδοση φυλλαδίου με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι και οι φορολογικοί ελεγκτές κατά τον έλεγχο, τον σκοπό του και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τον έλεγχο και αυτές που έπονται, το ύψος των προβλεπόμενων ποινών, κ.λπ.

3. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που δηλώνουν στις ελεγκτικές αρχές τις παραβάσεις τους ή τις ενέργειές τους για τις οποίες δεν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι είναι σύννομες, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την ενημέρωσή τους ότι επίκειται έλεγχος θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά (χαμηλότερες ποινές).

4. Παρέχονται επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιχειρήσεις θα έχουν διετή ή τριετή φορολογική ασυλία.

5. Παρέχονται κίνητρα στους φορολογούμενους για τη λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών τους (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικών, ελαιοχρωματιστών, ηλεκτρολόγων).

6. Καθιερώνεται η υποχρεωτική διοικητική επίλυση της διαφοράς πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια, με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί στο στάδιο αυτό να ζητηθεί συνολικός επανέλεγχος της επιχείρησης και όχι μόνο των σημείων που βρίσκονται στη διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς.

7. Για να μη «λιμνάζουν» οι υποθέσεις στις ΔΟΥ, τα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις των στοιχείων θα αποστέλλονται απευθείας από τη ΓΓΠΣ στους φορολογούμενους. Με το ειδοποιητήριο θα καλούνται οι φορολογούμενοι, εάν συμφωνούν με το αποτέλεσμα της διασταύρωσης, να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες συμπληρωματική δήλωση. Παράλληλα, θα ενημερώνονται για τις προσαυξήσεις που θα συνεχίζουν να επιβάλλονται. Εάν διαφωνούν, θα ενημερώνουν σχετικά με ένα, επισυναπτόμενο στο ειδοποιητήριο έντυπο, την εφορία τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν στο παρελθόν ήταν λανθασμένες. Το εν λόγω μέτρο μπορεί να βάλει σε «περιπέτειες» αρκετούς φορολογούμενους οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

8. Οι επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα και συχνότερα. Επίσης, καταρτίζονται δείκτες για την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με την πιθανότητα φοροδιαφυγής και θα γίνονται διαφορετικής συχνότητας και ποιότητας φορολογικοί έλεγχοι για κάθε επιμέρους κατηγορία. Επί της ουσίας θα ελέγχονται διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες έχει καταγραφεί υψηλή παραβατικότητα.

9. Η ένταξη των υπαλλήλων στο σώμα των ελεγκτών θα γίνεται έπειτα από αξιολόγηση. Η θητεία σε αυτό θα είναι συγκεκριμένη χρονικά (π.χ. τριετής) και θα γίνεται επαναξιολόγηση με ανοικτές διαδικασίες (επαναπροκήρυξη θέσεων).

10. Δημιουργείται ομάδα επιστημονικής τεκμηρίωσης (Συμβούλιο Φορολογικής Πολιτικής), που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό (θεσμικά κατοχυρωμένη, στελέχη αυξημένων προσόντων, επιστημονικό αντικείμενο, εκπροσώπηση σε ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κ.λπ).

11. Δημιουργείται ειδικός μηχανισμός στην Κεντρική Υπηρεσία για την παρακολούθηση των χρεών και τη συστηματική ενημέρωση των οφειλετών.

12. Οι ελεγκτές παύουν να θεωρούνται ως ένα ενιαίο σύνολο, αλλά θα υπάρχουν διαβαθμίσεις – εξειδικεύσεις με αντίστοιχη πιστοποίηση και διακριτικά τίτλου, που θα προσδίδουν κύρος και θα δημιουργούν συνθήκες άμιλλας ανάμεσα στους εφοριακούς υπαλλήλους. Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ) μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στον τομέα αυτό. Θα είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και οι υπάλληλοι δεν θα αλλάζουν αντικείμενο εάν δεν έχουν κάποιο ελάχιστο χρόνο παραμονής στο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί. Καθιερώνεται η εκπαίδευση ως προϋπόθεση για προαγωγή (π.χ. να μην αναλαμβάνει κανείς καθήκοντα προϊσταμένου, αν δεν έχει περάσει προηγουμένως από σεμινάριο διοίκησης).

13. Συστηματοποιείται και διαχέεται σε όλο το φοροελεγκτικό μηχανισμό η εμπειρία από τους ελέγχους.

14. Συγχωνεύονται σε ενιαίο κείμενο οι υπουργικές αποφάσεις με τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες και θα διανέμεται σχετικό φυλλάδιο. Θα απευθυνθεί πρόσκληση σε κοινωνικούς εταίρους για τον εμπλουτισμό του καταλόγου αυτού.

15. Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των εργαζόμενων σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες του υπουργείου.

16. Συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Σκοπός θα είναι η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την υπόδειξη διατάξεων που δημιουργούν σύγχυση ή είναι επιδεκτικές ερμηνειών, την κατάργηση ή απλοποίηση διαδικασιών, την περιοδική επανεξέταση του συστήματος ποινών κ.λπ. Θα υποβάλλεται ετήσια έκθεση στη Βουλή με τον απολογισμό του ελεγκτικού έργου, την επαναξιολόγηση των φορολογικών απαλλαγών και λοιπών ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων, καθώς και συναφών πληροφοριών (στοιχεία για δηλωθέντα εισοδήματα, κατανομή βαρών κ.λπ).

17. Τίθενται περιορισμοί (κατά τα πρότυπα άλλων χωρών) στην απασχόληση ή συνεργασία συνταξιούχων εφοριακών με φορείς του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από τη συνταξιοδότησή τους.

18. Περιορίζεται η ευχέρεια των φορολογικών ελεγκτών και επιτόπου φορολογικών αρχών να επιλέγουν τις υποθέσεις που ελέγχουν. Εφαρμόζεται η αρχή «άλλοι αποφασίζουν και άλλοι εκτελούν».

19. Διαφοροποιείται το ύψος των ποινών σε περίπτωση υποτροπής (π.χ. μια μορφή εφαρμογής point system).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή