Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ πάλι η ελληνική οικονομία

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ πάλι η ελληνική οικονομία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μείωσε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδιαφέρεται να μάθει κατά πόσο αυτή η αποκλιμάκωση μπορεί να διατηρηθεί.

Στις αρχές της άλλης εβδομάδας επισκέπτεται την Ελλάδα κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο να καταγράψει τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά μετά την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση. Η τελευταία κράτησε τρία χρόνια και το ερώτημα που δημιουργείται είναι αν τα αποτελέσματά της, όσον αφορά την αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων, μπορούν να κρατήσουν και να μη διαταραχθούν από τον εκλογικό κύκλο που προβάλλει.

Στο ερωτηματολόγιο που απέστειλαν στην ελληνική πλευρά θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τις εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη διατηρησιμότητα των μεγεθών που έχουν επιτευχθεί στην οικονομία. Την ερχόμενη Δευτέρα (πρώτη ημέρα της επίσκεψης) θα υπάρχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πλούταρχο Σακελάρη, έναν από αυτούς που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην υπόθεση της εξόδου της χώρας από την επιτήρηση.

Τα μεγέθη που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, είναι εξαιρετικά εύθραυστα και κατ’ επανάληψη ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει επισημάνει ότι τα δημόσια οικονομικά συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα που θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά.

Η προεκλογική περίοδος δημιουργεί άγος για το μέλλον των δημοσίων οικονομικών, με ανάγλυφη αποτύπωση στα στοιχεία του προϋπολογισμού το α΄ τετράμηνο του έτους. Η υπέρβαση των δαπανών σε συνδυασμό με την υστέρηση των εσόδων, έσπρωξαν τον υπουργό Οικονομίας να εξαγγείλει μειώσεις δαπανών ύψους 430 εκατ. ευρώ. Μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος, που φθάνει συνυπολογίζοντας και τις εγγυήσεις τα 250 δισ. ευρώ. Απαιτεί ετησίως για την εξυπηρέτησή του 10 δισ. για τόκους. Για χρεολύσια το 2008 θα καταβληθούν περισσότερα από 25 δισ. ευρώ, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση στο σκέλος των δαπανών.

Η μείωση του χρέους, υπογραμμίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια με ταχείς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν δραστικά οι διάφοροι παράγοντες (εκτός προϋπολογισμού) που προσθέτουν ταχύτατα χρέος. Ως τέτοια αιτία προβάλλονται τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων που ήδη έχουν φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ετησίως και η προηγούμενη ρύθμιση είχε γίνει το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή