Αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 6% στο πεντάμηνο

Αύξηση τουριστικών αφίξεων κατά 6% στο πεντάμηνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 6% παρουσίασε η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Τα στοιχεία αυτά, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, αποτελούν πηγή αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και τη φετινή περίοδο. Πάντως, την αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν καρπώνονται όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Ανά προορισμό

Σε επίπεδο προορισμών με αφίξεις, αεροπορικώς, εκτός Αθήνας, η αύξηση φθάνει σε ποσοστό 3,4%. Σημειώνεται ότι η αύξηση στην περιοχή της Αθήνας φθάνει σε ποσοστό 8,9% στο πεντάμηνο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με μειώσεις αφίξεων στο πεντάμηνο εμφανίζουν τα Ιόνια Νησιά. Ειδικότερα, η Κέρκυρα εμφανίζει μείωση κατά 9,8%, η Κεφαλονιά κατά 2,9% και η Ζάκυνθος κατά 3,8%.

Αντίθετα, σημαντικές αυξήσεις εμφανίζουν η Ρόδος κατά 9%, η Θεσσαλονίκη κατά 13,4% και η Καβάλα κατά 12,7%. Ιδιαίτερα, θετική είναι και η εξέλιξη των οδικών αφίξεων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αρκετά σημαντικό ρόλο για την πορεία του κάθε προορισμού θα παίξει τα επόμενα χρόνια η βελτίωση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει η στοχευμένη προβολή του τουριστικού τους προϊόντος.

Οσον αφορά το τουριστικό συνάλλαγμα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Απρίλιο φαίνεται ότι ακολουθεί τον αυξητικό ρυθμό των αφίξεων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, η αξία του θα κριθεί και από την εξέλιξη των τουριστικών πληρωμών, η πορεία των οποίων υπήρξε κατά τα τελευταία έτη ζωτική για την καλή εικόνα του τουριστικού ισοζυγίου.

Οι ανταγωνιστές

Σε επίπεδο ανταγωνιστικών προορισμών με στοιχεία έως και τον Απρίλιο, η Ισπανία παρουσίαζε αύξηση 2,3%, η Τουρκία αύξηση 14,9% και η Αίγυπτος αύξηση 14,2%.

Επίσης, θετική ήταν η εικόνα της κίνησης στην Κροατία, η οποία σημείωσε αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 12,4%.

Οπως σημειώνει το ΙΤΕΠ οι προορισμοί της Κροατίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου ευνοούνται ιδιαιτέρως από την υπερτίμηση του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή