Εκ νέου σε ανοδική πορεία κατά 7% τα υλικά οικοδομής στο δωδεκάμηνο

Εκ νέου σε ανοδική πορεία κατά 7% τα υλικά οικοδομής στο δωδεκάμηνο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση κατά 7% σημείωσε ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών στη διάρκεια του δωδεκαμήνου Μαΐου 2006-2007, έναντι αυξήσεων 5,5% και 2,7% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2006 προς 2005 και 2005 προς 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σε μηνιαία βάση (Απρίλιος-Μάιος 2007), ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5%, έναντι αύξησης 0,9% και 0,1% της αντίστοιχης περιόδου των ετών 2006 και 2005.

Μεταξύ των διαφόρων υλικών οικοδομής, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση τιμών εντοπίζεται στα τεχνητά πετρώδη υλικά -τούβλα, κεραμίδια, τσιμεντόπλακες, γυψοσανίδες- και υπολογίζεται στο 2,5%. Αύξηση κατά 0,9% σημείωσαν, επίσης, οι τιμές των προϊόντων μαρμάρου, ενώ κατά 1% αυξήθηκε το κόστος των υλικών ύδρευσης και θέρμανσης (σωλήνες χαλκού και πλαστικοί, θερμαντικά σώματα).

Αντιθέτως, ιδιαίτερα περιορισμένες αυξήσεις κατά 0,1% και 0,2% καταγράφονται στις τιμές πλακιδίων και ειδών υγιεινής και στην ξυλεία-προϊόντα ξύλου όπως παρκέτα, εντοιχισμένα ντουλάπια, παράθυρα, ντουλάπια.

Οι νέες αυξήσεις των τιμών υλικών κατασκευής συνδέονται μέχρις ενός σημείου με τις υψηλές τιμές στις οποίες διατηρείται το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι το κόστος των καυσίμων χωματουργικών και λοιπών οικοδομικών μηχανημάτων αυξήθηκε τον Μάιο μόλις κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή