EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση αγροτικών χρεών όπου κριθεί αναγκαίο

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις -όπου αυτό κριθεί αναγκαίο- όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης χρεών που βαρύνουν αγρότες, άφησε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας. Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Αντώνη Σκυλλάκου σχετικά με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ειδικά οι δανειοδοτηθέντες πριν από το 1990 αγρότες και οι εργατοαγρότες με χαμηλότατα εισοδήματα, ο κ. Φώλιας είπε συγκεκριμένα: «Για την κάθε απόφαση παρακολουθείται το αποτέλεσμα, βλέπουμε πώς κινείται, βλέπουμε το ενδεχόμενο μη συμπεριλήψεως κάποιων τάξεων ή κάποιων δικαιούχων και προχωρούμε, έχοντες μια πλήρη εικόνα στον κατάλληλο χρόνο, στις οποιεσδήποτε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ρυθμίσεων που έγινε το 2004 και, οτιδήποτε χρειαστεί θα το αντιμετωπίζουμε και θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα». Ο κ. Σκυλλάκος στην ερώτησή του είχε, μεταξύ άλλων, επισημάνει ότι «χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και εργατοαγρότες αντιμετωπίζουν την απειλή κατάσχεσης των χωραφιών και των περιουσιακών τους στοιχείων, επειδή η ρύθμιση του 2004 ήταν ασύμφορη για εκείνους». Αιτία, πρόσθεσε ο κ. Σκυλλάκος, είναι ότι οι τράπεζες που είχαν χορηγήσει τα δάνεια «επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν το αρχικό κεφάλαιο» και ότι ως τέτοιο θεωρούν την τελευταία εκταμίευση «που είναι απομακρυσμένη από το αρχικό κεφάλαιο καθώς εκεί έχουν μπει πέρα από τους συμβατικούς και τόκοι υπερημερίας καθώς και τόκοι ανατοκισμού. Και το κεφάλαιο έχει εξαπλασιαστεί».

Ποιότητα στην «τυποποίηση»

Στη σύνδεση της ποιότητας με την ανταγωνιστικότητα και στο ρόλο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ως αρμόδιου εθνικού φορέα για την «τυποποίηση» επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος ο ΕΛΟΤ με θέμα «Τυποποίηση: Πυλώνας της Ποιότητας και της Ανταγωνιστικότητας στο Σύγχρονο Επιχειρείν». Στην τριακονταετή του πορεία (ιδρύθηκε το 1976) ο ΕΛΟΤ έχει συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία του εθνικού συστήματος ποιότητας της Χώρας μας, τόσο με την επιτυχή άσκηση των αρμοδιοτήτων του, όσο και με τη βοήθειά του στη δημιουργία των εθνικών φορέων που είναι υπεύθυνοι για τη Διαπίστευση (ΕΣΥΔ) και Μετρολογία (ΕΙΜ), τόνισε ο κ. Σιούφας και υπογράμμισε τη σύνδεση της ποιότητας με την ανταγωνιστικότητα που, όπως είπε,

«έχει καταστεί άρρηκτη και απόλυτα επιβεβλημένη». Προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας των χρηστών, προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών, δεν μπορούν να έχουν επιτυχημένη πορεία ούτε στις διεθνείς αγορές, αλλά ούτε και στην εγχώρια αγορά, συμπλήρωσε ο κ. Σιούφας και κατέληξε, η «ανάγκη επένδυσης στην ποιότητα αποκτά ευρύτερη σημασία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μπορεί να διακριθεί στο κριτήριο αυτό», ενώ αρίθμησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Ανω των 1.100 MW από ΑΠΕ

Τα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τους κυβερνητικούς στόχους στον τομέα ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης N. Στεφάνου, σε ημερίδα που πραγματοποίησε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα «Επενδύσεις- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Μέχρι το τέλος του 2007, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ θα υπερβεί τα 1.100 MW έναντι των 920 MW σήμερα, τόνισε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι μέσα στα τρία τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν περισσότεροι σταθμοί ΑΠΕ από όσους είχαν εγκατασταθεί συνολικά τα προηγούμενα 10 χρόνια (1994-2004). Απέδωσε τον δυναμικό ρυθμό αύξησης στις κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο στο θέμα του θεσμικού πλαισίου όσο και των υποδομών, ενώ ανακοίνωσε ότι η επιχορήγηση σε έργα ΑΠΕ θα συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Στόχος, τόνισε ο κ. Στεφάνου, είναι μέχρι το 2010 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να έχει ξεπεράσει τα 2.500 MW, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2010.

Εκθεσιακό κέντρο 50.000 τ.μ.

Υπεγράφη σήμερα σύμβαση ανάπτυξης Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μεταξύ της εταιρείας του αεροδρομίου και της ένωσης των εταιρειών ROTA ΕΠΕ, J&Ρ-ΑΒΑΞ Α.Ε. Η λειτουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου, 50.000 τ.μ., το οποίο θα διαθέτει περισσότερες από 3.000 θέσεις στάθμευσης, τοποθετείται εντός του 2009. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί συνεδριακή υποδομή που θα λειτουργεί υποστηρικτικά των εκθέσεων με δυνατότητα φιλοξενίας 700 ατόμων. «Μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου του Αεροδρομίου, η ανάπτυξη του συνεδριακού κέντρου σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της εταιρείας αεροδρομίου για τη δημιουργία μιας διεθνών προδιαγραφών «αεροδρομιακής πόλης» που θα καταστήσει το αεροδρόμιο έναν αυτόνομο και ελκυστικό προορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας του αεροδρομίου. Σημαντική θεωρείται η συμβολή του συγκεκριμένου Εκθεσιακού Κέντρου στην ανάπτυξη του επαγγελματικού ταξιδιού, με παράλληλα οφέλη για την τουριστική κίνηση καθώς η Αθήνα αποκτά μια σημαντική υποδομή για τη διοργάνωση εκθεσιακών δραστηριοτήτων μεγάλου βεληνεκούς.

Συνέδριο Τεχνολογίας- Πληροφορικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Τεχνολογίας Πληροφορικής που διοργάνωσε, για τρίτη συνεχή χρονιά, η εταιρεία KPMG. Στο διήμερο Συνέδριο (13-14 Ιουνίου 2007), με θέμα «Η Πληροφορική ως Επιχείρηση εντός της Επιχείρησης, συμμετείχαν 300 ανώτερα στελέχη της Διεύθυνσης Πληροφορικής πολλών ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων της χώρας. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο θρυλικός Steve Wozniak, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Apple Computer Inc., και σχεδιαστής του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή