Αλμα 32% για πληρωμές τόκων του χρέους

Αλμα 32% για πληρωμές τόκων του χρέους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 32,1% σημείωσαν οι πληρωμές για τους τόκους του χρέους στο α΄ τετράμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Πληρώσαμε 3,77 δισ. ευρώ από 2,86 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2006. Στο ίδιο διάστημα, τα στοιχεία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος δείχνουν ακόμα ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών διαμορφώθηκε στα 12,1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 18,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Στο επισκοπούμενο διάστημα, εισήλθαν επίσης στην Ελλάδα 12,2 δισ. ευρώ για αγορές ομολόγων, 4,2 δισ. ευρώ για αγορές μετοχών του Χρηματιστηρίου, ενώ οι Ελληνες πλήρωσαν 4,5 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ομόλογα εξωτερικού. Στο α΄ τετράμηνο του 2007, οι Ελληνες εφοπλιστές πλοίων πλήρωσαν για αγορές πλοίρων 2,08 δισ. ευρώ (αύξηση 33,6% σε σχέση με πέρυσι), ενώ από πωλήσεις πλοίων στο ίδιο τετράμηνο εισπράχθηκαν 670,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 1,87 δισ. ευρώ (σε σχέση με την αντίστοιχη περίδο του 2006) και διαμορφώθηκε στα 12,18 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αντανακλά: την μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 729 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 717 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 415 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 403 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ ή 7,8%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 994 εκατ. ευρώ ή 8,8%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 127 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου των μεταφορικών υπηρεσιών, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 5,2% και οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 6,4%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 443 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 833 εκατ. ευρώ οφείλεται αφ’ ενός στην αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε. και αφ’ ετέρου στη μείωση των εισπράξεων (τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή