Επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουμανία

Επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρουμανία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειάδα επενδυτικών επιλογών για κάθε βαλάντιο προσφέρει, όπως ομολογούν παράγοντες της αγοράς, η αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, σε μια περίοδο που στην αντίστοιχη ελληνική κτηματαγορά τα περιθώρια στενεύουν λόγω των ήδη υψηλών τιμών, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μελλοντικές υπεραξίες, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η «άνοδος» δεκάδων ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, κατασκευαστικών εταιρειών και εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων στη Ρουμανία, ενώ παράλληλα σχεδόν κάθε μεγάλη ελληνική τράπεζα διαθέτει παρουσία στη χώρα.

Η επίσημη ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις αρχές του έτους έχει δώσει το πρόσθετο έναυσμα, ακόμα και στους περισσότερο συντηρητικούς, να δραστηριοποιηθούν στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με φορείς-γνώστες της τοπικής αγοράς ακινήτων, όχι μόνο του Βουκουρεστίου, οι αξίες των κατοικιών ακολουθούν συνεχή άνοδο, επιτρέποντας την κεφαλαιοποίηση διόλου ευκαταφρόνητων υπεραξιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο μόνο στο Βουκουρέστι υλοποιούνται πάνω από 20 μεγάλες επενδύσεις προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η επένδυση 200 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Danaos του εφοπλιστή δρος Ιωάννη Κούστα, η ναυτιλιακή εταιρεία του οποίου έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βέβαια, δεν είναι μόνο η Danaos που έχει παρουσία στη Ρουμανία, καθώς και άλλες εταιρείες, όπως η Lamda Development, η ΓΕΚ και η Arcon Constructions δρομολογούν επενδύσεις κυρίως στην αγορά κατοικίας.

Ελλειμμα σπιτιών

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Παπαγεωργιάδη, διευθυντή της εταιρείας More Group of Companies, η οποία διαθέτει παρουσία σε έξι μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας και δραστηριοποιείται στην παροχή ευρέος φάσματος υπηρεσιών στην ακίνητη περιουσία, «οι ξένοι επενδυτές αριθμούν πλέον χιλιάδες, ενώ πολυάριθμα είναι και τα επενδυτικά κεφάλαια και τα REITS, δηλαδή επενδυτικές εταιρείες ακινήτων που χρηματοδοτούν μεγάλα έργα συνολικής αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ». Την ίδια στιγμή, σημαντικές αγορές γίνονται σε σταθερή βάση και από Ρουμάνους πολίτες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αυτών αποκτούν ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα. Το 2007 αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου το 15% έως 25% των συνολικών επενδύσεων στην τοπική αγορά ακινήτων. Ο λόγος είναι η σταδιακή ενίσχυση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και η διαμόρφωση μιας όλο και περισσότερο ενισχυόμενης μεσαίας τάξης. Στο Βουκουρέστι, ο μέσος μισθός το 2006 κινήθηκε στα επίπεδα των 320 ευρώ. Για το τρέχον έτος, το ποσό θα αυξηθεί σε 380 ευρώ. Η μεσαία τάξη του Βουκουρεστίου των 3,3 εκατ. κατοίκων (και 4,5 εκατ. κατοίκων έως το 2015) εκτιμάται ότι αποτελείται από το 25% του πληθυσμού που παρουσιάζει εισοδήματα από 600 έως και 2.000 ευρώ. Επιπλέον, 5% των κατοίκων ανήκει στην ανώτερη εισοδηματική τάξη.

Μεγάλες προσδοκίες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, σήμερα, το 95% περίπου 300.000 οικογενειών που απαρτίζουν τη μεσαία τάξη του Βουκουρεστίου ζουν σε παλιά κομμουνιστικά μπλοκ. Την ίδια στιγμή, υπό κατασκευή βρίσκονται 36.000 νέες κατοικίες, εκ των οποίων το 45% έχει ήδη προπωληθεί από τα σχέδια. Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να μην μπορεί να καλυφθεί ούτε τα αμέσως προσεχή χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιτρέψει στις εμπορικές τράπεζες της χώρας να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκότερους και σίγουρα περισσότερο ευέλικτους όρους για τους πολίτες. «Ενδεικτικό στοιχείο της μικρής προσφοράς κατοικιών σε σύγκριση με τη ζήτηση είναι ότι σε ορισμένες περιοχές του Βουκουρεστίου τα παλιότερα διαμερίσματα είναι περισσότερο ακριβά από τις νέες κατασκευές», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργιάδης.

Τι απαιτείται για να επενδύσετε

– Η αγορά οποιουδήποτε κτιρίου από ξένους πολίτες γίνεται με απλή επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

– Σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου απαιτείται η σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ). Ωστόσο, η λειτουργία των ΕΠΕ στη Ρουμανία είναι αντίστοιχη με τις ελληνικές Ομόρρυθμες Επιχειρήσεις (Ο.Ε.), προς αποφυγήν παρεξηγήσεως.

– Για να συσταθεί μία ΕΠΕ στη Ρουμανία απαιτούνται μόλις τρία πιστοποιητικά. Κατ’ αρχάς χρειάζεται βεβαίωση περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ρουμανικό δημόσιο, δείγμα υπογραφής και βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές για τη νομιμότητα των συμφερόντων του ενδιαφερόμενου αγοραστή.

– Εντός πέντε εργάσιμων ημερών συστήνεται η ΕΠΕ, ενώ το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο είναι μόλις 60 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή