Μεγαλώνει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

Μεγαλώνει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 18% σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου στο πρώτο τετράμηνο του έτους, λόγω διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και των αυξημένων πληρωμών για τόκους του χρέους.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 729 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 717 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 415 εκατ. ευρώ). Επίσης, αύξηση 32,1% σημείωσαν οι πληρωμές για τους τόκους του χρέους στο α΄ τετράμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Πληρώσαμε 3,77 δισ. ευρώ από 2,86 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2006. Στο α΄ τετράμηνο του 2007 οι Ελληνες εφοπλιστές πλοίων πλήρωσαν για αγορές πλοίων 2,08 δισ. ευρώ (αύξηση 33,6% σε σχέση με πέρυσι) ενώ από πωλήσεις πλοίων στο ίδιο τετράμηνο εισπράχθηκαν 670,6 εκατ. ευρώ.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2007 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1,97 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε εισροή ύψους 12,2 δισ. ευρώ για τοποθετήσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και εισροή 4,2 δισ. ευρώ, για αγορές μετοχών επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή